Câteva sute de oameni au manifestat sâmbătă în centrul Tunisiei pentru a cere "plecarea" şi evacuarea "rapidă" a miilor de migranţi din Africa subsahariană instalaţi în regiunea lor, informează AFP, citată de Agerpres.

Migranți în TunisiaFoto: Khaled Nasraoui / DPA / Profimedia

Manifestaţia a avut loc în localitatea El Amra, la circa 40 kilometri nord de metropola Sfax. „Situaţia din El Amra nu este acceptabilă. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie”, a declarat deputatul Tarek Mahdi, aflat la faţa locului, deplângând „prezenţa puternică” în localitate a migranţilor proveniţi din Africa subsahariană.

Mii de migranţi şi-au construit adăposturi improvizate în regiune la jumătatea lui septembrie anul trecut, după ce au fost evacuaţi din centrul Sfaxului, iar ulterior li s-au alăturat şi alţii, cu toţii aşteptând, în livezile de măslini, ocazia de a se îmbarca pe un vas pentru a ajunge clandestin în Italia.

Tunisia este, alături de Libia, unul din principalele puncte de plecare ale migranţilor ilegali către Italia, stat membru al Uniunii Europene.

În ultimele săptămâni poliţia a distrus mai multe adăposturi improvizate, ca urmare a reclamaţiilor localnicilor. „Distrugerea corturilor nu este o soluţie, trebuie ca statul să găsească o soluţie adevărată”, a declarat pentru France Presse Mohamed Bekri, un localnic care le-a adus mâncare migranţilor.

Uniunea Europeană a încheiat în iulie anul trecut un acord cu Tunisia, prin care aceasta va primi un ajutor financiar de până la 900 milioane de euro dacă va lua măsuri mai dure împotriva traficanţilor de persoane şi a traversărilor ilegale.

În Tunisia, ostilitatea şi hărţuirile împotriva migranţilor s-au amplificat în ultimul an. Preşedintele Kais Saied i-a acuzat pe aceştia că aduc în ţară „violenţă, infracţionalitate şi un comportament inacceptabil”.