Bombardamentele au avariat marți o linie electrică de rezervă la centrala nucleară Zaporojie, capturată de Rusia din Ucraina, care și-a pierdut deja toate cele patru linii electrice obișnuite, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică, relatează Reuters.

Centrala nucleara Zaporojie, controlata de rusiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

„Din cele trei linii de rezervă dintre centrala nucleară și centrala termică, una este acum avariată de bombardamente, în timp ce celelalte două sunt deconectate, a informat personalul operațional ucrainean experților AIEA prezenți la centrală încă de săptămâna trecută”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-o declarație.

Ucraina a cerut miercuri locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona pentru propria siguranță.

"Fac un apel către locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie .... evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean)", a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk într-o postare pe Telegram.

Mai mult, potrivit guvernatorului regional, Valentyn Reznichenko, în ultimele zile, locuitorilor li s-au dat pastile cu iod pentru a-i proteja de o scurgere de radiații

Rusia a reluat bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, la o zi după ce ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei, relatează The Guardian.

Un oficial local a declarat miercuri pentru Associated Press că rușii au tras cu rachete și artilerie grea asupra orașulului Nikopol – pe malul opus al râului Nipru de Zaporojie.

Ucraina a spus de asemenea, miercuri, că ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie din motive de siguranță și este îngrijorată de rezervele de motorină folosite pentru generatoarele de rezervă, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei.

"Opțiunea de a opri centrala este în curs de evaluare", a declarat șeful inspectoratului Oleh Korikov în timpul unui briefing de presă miercuri.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei „zone de securitate” pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruși încă din luna martie.

„Situaţia actuală este nesustenabilă”, a scris AIEA în raportul de 52 de pagini. „Este urgent să fie luate măsuri provizorii”, continuă agenţia ONU, pledând pentru „instituirea imediată a unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară”.

Citește și:

Există risc de „pulverizare de substanțe radioactive” la Zaporojie, afirmă operatorul ucrainean. Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare