Ucraina a cerut miercuri locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona pentru propria siguranță, relatează Reuters.

Acoperisul unei cladiri de la centrala nucleara Zaporojie a fost avariatFoto: Handout / AFP / Profimedia

Moscova și Kievul se acuză reciproc că bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, riscând un dezastru nuclear.

  • "Fac un apel către locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie .... evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean)", a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk într-o postare pe Telegram.

Primarul ucrainean în exil din Enerhodar, principalul oraș care deservește fabrica, a declarat într-o postare separată pe Telegram că aceasta este sub focul forțelor ruse și că orașul nu are alimentare cu energie electrică.

Rusia a reluat bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, la o zi după ce ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei, relatează The Guardian.

Un oficial local a declarat miercuri pentru Associated Press că rușii au tras cu rachete și artilerie grea asupra orașulului Nikopol – pe malul opus al râului Nipru de Zaporojie.

Informația nu a fost verificată independent.

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a spus:

  • „Sunt incendii, pene de curent și alte lucruri la [centrală] care ne obligă să pregătim populația locală pentru consecințele pericolului nuclear.
  • În ultimele zile, locuitorilor li s-au administrat pastile de iod pentru a-i proteja de o scurgere de radiații”.