Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene și nu către țările sărace, ceea ce, în opinia sa, creează riscul unui "dezastru umanitar", potrivit AFP.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Aceste afirmații nu sunt pe deplin confirmate de cifrele furnizate pentru AFP de către centrul de coordonare din Turcia, potrivit cărora doar 36% din cerealele ucrainene au ajuns în țările Uniunii Europene.

"Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu în țările în curs de dezvoltare și în țările mai sărace, ci în țările UE", a declarat Putin la un forum economic din Vladivostok (Extremul Orient rus).

"Ceea ce vedem este o înșelăciune (...), o atitudine grosolană și nesăbuită față de acești parteneri pentru care se presupunea că toate acestea se fac", a declarat el în fața a numeroși lideri economici și politici asiatici.

Președintele rus a denunțat o atitudine "colonialistă" din partea țărilor occidentale, în special a UE, care se gândesc în primul rând la "propriile interese". "Nu le pasă", a spus el.

"Uitați-vă la numărătoare: 80 de nave, și doar două către țări în curs de dezvoltare", adică "doar 3%", a spus Putin în discursul său.

"Acest lucru ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent", a avertizat el într-un discurs care a durat mai mult de o jumătate de oră. "Poate că ar trebui să ne gândim cum să limităm exporturile de cereale și alte produse alimentare pe această rută?", a spus el.

"Mă voi consulta cu președintele turc (Recep Tayyip) Erdogan", care a negociat un acord la Istanbul care permite exporturile de cereale ucrainene, a adăugat el.

„Minciuni rusești"

Ucraina a respins miercuri acuzațiile, afirmând că două treimi din transporturi erau destinate unor țări din Africa și Asia.

"Două treimi din navele trimise merg în Asia, Africa și Orientul Mijlociu", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, insistând că aceste exporturi de la Kiev au avut "un efect pozitiv asupra reducerii prețurilor la alimente".

"Minciunile rușilor cu privire la trimiterea de cereale ucrainene doar în Europa pur și simplu nu corespund realității", a spus el.

El a citat China, Egipt, Iran, India, Somalia și Libia printre țările despre care a spus că au primit transporturi de cereale ucrainene.

"Singurul motiv pentru agravarea crizei alimentare mondiale din acest an a fost și rămâne războiul brutal declanșat de Rusia, care a blocat porturile maritime ucrainene și a distrus în mod deliberat infrastructura agricolă și logistica", a adăugat ministrul.

Potrivit datelor furnizate miercuri pentru AFP de către Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care supraveghează acordul, 100 de nave au părăsit porturile ucrainene Odesa, Chornomorsk și Pivdenni de la începutul lunii august, transportând 2.334.310 tone de cereale și alte produse agricole.

Principalele țări de destinație au fost Turcia (20%), Spania (15%), Egipt (10%), China (7%) și Italia (7%). Țările europene reprezintă 36% din total, iar țările africane 17%.

"30% din încărcături au mers către țări cu venituri mici și medii inferioare", precizează CCC.

Cu toate acestea, o parte semnificativă a cerealelor livrate în Turcia este reexportată, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, spun analiștii.

Un oficial guvernamental american a declarat, sub rezerva anonimatului, că afirmațiile lui Putin sunt false și că unele cereale au fost transportate în Europa pentru procesare înainte de a fi trimise către națiunile sărace.

Declarațiile lui Vladimir Putin vin într-un moment în care există o preocupare continuă cu privire la securitatea alimentară globală, care a fost afectată de consecințele conflictului din Ucraina.

Acordul de la Istanbul a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene, însă Rusia se plânge de câteva săptămâni că propriile sale exporturi de alimente sunt împiedicate de sancțiunile occidentale.