Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sfaturi oamenilor de afaceri ruși care și-au pierdut iahturile după ce acestea au fost confiscate de autoritățile din țările occidentale ca urmare a sancțiunilor impuse împotriva lor, relatează Lenta.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Vorbind la Forumul Economic Est organizat în orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat Rus, Putin a spus că oamenii de afaceri ruși nu și-ar pierde conturile și iahturile dacă le-ar ține în Rusia, nu în străinătate.

„Ar fi mai bine dacă aceste vapoare ar fi păstrate aici iar banii nu ar fi investiți în active străine, ci în dezvoltarea infrastructurii rusești”, a sfătuit el, adăugând că „situația actuală este o lecție pentru toată lumea”.

Liderul de la Kremlin a mai spus cu referire la Occident că mulți oameni de afaceri ruși „nu au păstrat nimic special acolo, peste deal” și s-a dovedit că au avut dreptate.

„Comunitatea de afaceri în ansamblul ei demonstrează astăzi cea mai înaltă responsabilitate față de țară”, a subliniat acesta.

Iahturile confiscate de la oligarhii ruși

Comentariile lui Putin vin în contextul în care iahturile a numeroși oligarhi ruși au fost confiscate în țări occidentale după ce guvernele acestora au impus sancțiuni împotriva miliardarilor ruși apropiați de Kremlin, ca urmare a invadării Ucrainei.

În luna aprilie Germania a confiscat „Dilbar”, cel mai mare super-iaht din lume, deținut în acte de sora oligarhului Alișer Usmanov. Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva acestuia încă de pe 3 martie, magnatul din domeniul metalurgic fiind considerat unul dintre cei mai apropiați oameni de afaceri ruși de președintele Putin.

Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruși au fost sechestrate în Germania și Franța încă de la începutul lunii martie.

Roman Abramovich, probabil cel mai cunoscut miliardar rus pe plan internațional, a reușit să evite confiscarea iahturilor sale după ce acestea au acostat în Turcia, țară care nu s-a aliniat sancțiunilor decise de Occident și alte state din jurul lumii împotriva Rusiei.

Un prim super-iaht confiscat a fost scos la licitație în luna august, însă nu în beneficiul Ucrainei.

„Axioma”, o super-ambarcațiune de 72,5 metri a fost scos la vânzare după ce a fost confiscat la solicitarea băncii de investiții JP Morgan, care susține că proprietarul navei, oligarhul Dmitri Pumpyansky, îi datorează peste 20 de milioane de dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 196-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.