Este foarte probabil ca forțele ucrainene au lansat contraatacuri în sudul regiunii Harkov și au recucerit noi teritorii după ce Rusia a redistribuit forțele sale din această zonă pentru a se apăra împotriva contraofensivei lansate de trupele ucrainene din Herson, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a sa.

Soldați ucraineniFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Redistribuirea forțele rusești din sudul Harkovului pentru a se apăra în Herson au facilitat contraatacurile trupelor ucrainene, care au recucerit marți mai multe așezări.

Desfășurarea de forțe rusești din Harkov și din estul Ucrainei către sudul Ucrainei permite probabil contraatacuri ucrainene de oportunitate.

Datele despre militarii ruși uciși în Ucraina indică faptul că Rusia a desfășurat trupe din Regimentul 147 de artilerie al Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 a tancurilor de gardă în regiunea Herson nu mai devreme de sfârșitul lunii august și este prima dată când ISW a observat soldați din această divizie care operează în sudul Ucrainei.

Militari din Regimentul 147 au luptat anterior la Bucha în luna martie, iar soldați din Armata 1 a tancurilor de gardă au fost activi în principal de-a lungul axei Harkov după retragerea Rusiei din Kiev.

Armata ucraineană a împins rușii în regiunea Harkov

Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în regiunea Harkov, în apropiere de Balakliia, care probabil au împins marți forțele rusești pe malul stâng al râurilor Doneț și Serednya Balakliika.

Forțele ucrainene au capturat probabil Verbivka, la mai puțin de 3 km nord-vest de Balakliya, potrivit ISW, care a geolocalizat imagini postate pe rețelele de socializare.

Mai multe surse rusești au recunoscut câștigurile ucrainene în Verbivka și au raportat că forțele rusești au demolat poduri în împrejurimile estice ale Balakliya pentru a împiedica noi avansuri ucrainene.

Cu toate acestea, forțele rusești ar fi încercuite, potrivit unor surse ruseși citate de Rob Lee, un expert care studiază forțele armate ruse și cercetător la Foreign Policy Research Institute.

Utilizatorii de social media au raportat că forțele rusești s-au retras marți de la punctele de control la șase kilometri vest de Balaklia.

De asemenea, forțele ucrainene continuă să lovească nodurile logistice rusești, mijloacele de transport, concentrările de forță de muncă și de echipamente și punctele de control din regiunea Herson.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro