Ministerul ucrainean al Apărării a dat miercuri un avertisment ironic forțelor rusești din Crimeea în ceea ce pare a fi un anunț despre pregătirea unor noi atacuri ale armatei ucrainene asupra bazelor invadatorilor în peninsula anexată de Kremlin în 2014.

fum de la baza militara ruseasca de la Saki, vazut de pe o plajaFoto: Anonymous / AP / Profimedia
  • „Prognoza meteo spune că va fi foarte cald în Crimeea.
  • Este timpul ca invadatorii ruși să se pregătească pentru o baie. Este nevoie de multă forță pentru a înota până la Soci sau Eisk.
  • Cu toate acestea, Cartea Recordurilor Guinness poate include un nou record pentru cea mai lungă cursă de înot în apă deschisă”, arată o postare a Ministerului ucrainean al Apărării pe Twitter.

Asta, în contextul în care comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a revendicat miercuri responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din peninsula anexată Crimeea, inclusiv una care a provocat distrugeri masive la instalația militară Saki luna trecută.

Într-un articol publicat pe agenția de știri de stat Ukrinform, Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a spus că loviturile au fost efectuate cu proiectile sau rachete, fără a detalia. Zece avioane de război au fost distruse, a spus el.

Ucraina a făcut până acum doar aluzie asupra implicării sale.

Asta, în contextul în care recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus celor care se află în echipa lui să nu mai împărtășească informații despre planurile pe care Ucraina le are pentru Rusia.

Seria de explozii care a zguduit bazele militare ale rușilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost plănuită de Ucraina, arată un raport al guvernului de la Kiev distribuit intern și care a fost consultat de CNN prin intermediul unui oficial ucrainean.

Pe 9 august, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.