​Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a revendicat miercuri responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din peninsula anexată Crimeea, inclusiv una care a provocat distrugeri masive la instalația militară Saki luna trecută, relatează Reuters.

urmarile atacurilor ucrainene asupra bazei aeriene Saki, CrimeeaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Într-un articol publicat pe agenția de știri de stat Ukrinform, Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a spus că loviturile au fost efectuate cu proiectile sau rachete, fără a detalia. Zece avioane de război au fost distruse, a spus el.

Ucraina a făcut până acum doar aluzie asupra implicării sale.

Asta, în contextul în care recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus celor care se află în echipa lui să nu mai împărtășească informații despre planurile pe care Ucraina le are pentru Rusia.

Seria de explozii care a zguduit bazele militare ale rușilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost plănuită de Ucraina, arată un raport al guvernului de la Kiev distribuit intern și care a fost consultat de CNN prin intermediul unui oficial ucrainean.

Pe 9 august, baza sa aeriană Saki din sud-vestul Crimeei, în apropiere de cartierul general al flotei de la Sevastopol, a fost devastată de o serie de explozii care au distrus opt avioane de război, potrivit imaginilor din satelit.

Pe 16 august, explozii au avariat un depozit de muniții la o bază militară din nordul peninsulei. Rusia a numit acest lucru un act de sabotaj, iar Ucraina a lăsat să se înțeleagă că este responsabilă.

În aceeași zi, mai multe explozii au fost auzite la o bază aeriană militară din satul Hvardiiske, în apropiere de Simferopol, în centrul peninsulei Crimeea, potrivit Kommersant.