Armata ucraineană a prezentat o „dovadă” a panicii instalate în rândul invadatorilor ruși, arătând că aceștia au abandonat „un trofeu câștigat cu atât de mult efort”: o mașină de spălat.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ne este clar de ce, sub presiunea forțelor noastre armate, rușii își lasă în urmă armele și munițiile când fug (asta se întâmplă tot timpul). Dar să abandonezi o mașină de spălat! Un trofeu câștigat cu atât de mult efort! Nu vom înțelege niciodată asta!”, notează sarcastic într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter ministerul ucrainean al Apărării.

Postarea nu precizează dacă mașina de spălat a fost „recapturată” în timpul luptelor din Herson, unde ucrainenii au declanșat o contraofensivă lunea trecută, sau în cele din estul țării, unde armata ucraineană a reușit să recupereze teritorii după transferarea a numeroase unități rusești în sud.

Jurnaliști și observatori străini care monitorizează canalele de Telegram, cel mai popular serviciu de mesagerie din Rusia, afirmă că atacurile ucrainene au început să provoace panică în rândul bloggerilor militari ruși care prezintă mereu actualizări privind situația de pe front pe baza informațiilor primite de la militarii Moscovei.

Informații potrivit cărora unii bloggeri militari ruși au început să intre în panică din cauza evoluției luptelor din Herson au apărut încă de săptămâna trecută însă se pare că acum aceștia au devenit îngrijorați și din cauza progreselor realizate de forțele ucrainene în estul țării.

Soldații ucraineni vorbesc despre pierderi uriașe în Herson

În pofida postărilor ironice făcute de ministerul ucrainean al Apărării și a progreselor înregistrate de forțele armate ale Ucrainei atât în Herson, cât și în estul țării, soldații care au luat parte la contraofensiva declanșată săptămâna trecută vorbesc despre pierderile grele pe care le-au înregistrat în fața liniilor defensive fortificate construite de ruși.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Washington post mai mulți soldați ucraineni internați în spital după ce au fost răniți în timpul luptelor din sudul țării au povestit că rușii au construit buncăre fortificate pentru tancurile lor, din care acestea ies să tragă cu arme de calibru mare, după care se întorc la adăposturile invulnerabile la atacurile cu mortiere și rachete.

„Au folosit totul împotriva noastră”, afirmă Denis, un soldat ucrainean în vârstă de 33 de ani a cărui unitate s-a retras din fața unui sat ocupat de ruși după ce a fost supusă unui bombardament îndelungat cu bombe cu dispersie, muniție cu fosfor și mortiere.

„Am pierdut cinci oameni pentru fiecare pe care l-au pierdut ei”, le-a spus jurnaliștilor de la The Post și Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani care a fost rănit după ce trancul pe care era a căzut într-un șanț defensiv.

Un alt militar ucrainean intervievat de jurnaliștii americani afirmă că din unitatea sa de 100 de soldați 7 au fost uciși și alți 20 răniți. Ihor a relatat și el că 16 dintre cei 32 de oameni aflați sub comanda sa au fost răniți și unul ucis.

Toți soldații ucraineni intervievați au spus însă că, indiferent cât de sângeroase sunt luptele, nu există o altă alternativă.

„Dacă nu îi oprim, ei vor continua să violeze și să ne omoare poporul cum au făcut peste tot”, afirmă un recrut în vârstă de 49 de ani cu genunchiul spulberat de șrapnel.

Urmărește ultimele evoluții din a 196-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.