Forțele ucrainene plănuiesc o campanie lungă și brutală cu scopul de a prelua cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruși, până la sfârșitul anului, relatează CNN, potrivit The Guardian.

Contraofensiva din Herson, ziua 5Foto: Captura video

De la lansarea contraofensivei săptămâna trecută, forțele ucrainene au obținut câștiguri în sud cu atacuri terestre ambițioase, în urma atacurilor susținute asupra posturilor de comandă, a depozitelor de muniție și a rezervelor de combustibil aflate mult în spatele liniei frontului, conform geolocalizării video și a imaginilor prin satelit.

SUA au văzut că Ucraina a reușit să atace liniile de aprovizionare rusești, cu intenția de a opri și izola trupele ruse desfășurate în prezent la vest de râul Nipru, potrivit unui înalt oficial american.

„Ceea ce am văzut mai întâi în regiunea Herson sunt câteva operațiuni ofensive continue ale ucrainenilor”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder reporterilor. "Ei continuă să înainteze. Suntem conștienți că au recucerit unele sate".

Potrivit oficialilor ucraineni, scopul este de a ocupa cel puțin tot teritoriul la nord sau la vest de râul Nipru, inclusiv nu numai orașul Herson, ci și Nova Kahovka. Nova Kakhovka găzduiește o centrală hidroelectrică importantă, precum și un canal care furnizează Crimeea cu mare parte din apă.

În același timp, Ucraina a intensificat atacurile în estul țării pentru a împiedica Rusia să-și mute forțele spre sud pentru a încerca să respingă contraofensiva ucraineană de acolo, potrivit oficialilor americani.

Obiectivul Ucrainei de a recuceri Herson până la sfârșitul anului 2022 este ambițios, dar posibil, au spus oficialii americani.

Ucraina ar putea captura Hersonul până în octombrie, spune un fost general francez

Potrivit unui fost general francez, trupele ucrainene ar putea fi în poziția de a ocupa întregul mal drept al râului Nipru, inclusiv orașul Herson, până în octombrie.

Forțele ucrainene și-au pregătit metodic contraatacul din Herson, lansând ofensive pe „aproape întreaga linie de front sudică”, a declarat generalul Dominique Trinquand, fost șef al misiunii militare franceze la ONU, într-un interviu acordat France 24, potrivit The Guardian.

Contraofensiva ucraineană pare să „progreseze bine”, a spus el, adăugând:

  • „Rușii par surprinși de metodele folosite. Distrugerea depozitelor de muniții și a centrelor logistice, în special a căilor ferate, le-a destabilizat considerabil. Astăzi, dacă forțele staționate la vest de Nipru nu vor mai primi obuze, nu se vor mai putea apăra. Dacă nu mai primesc mâncare, va fi dramatic pentru unele unități”.
  • „Cred că înainte de iarnă, ucrainenii ar putea prelua tot malul drept al Niprului, inclusiv orașul Herson”.

Costurile ofensivei din Herson

Cu toate acestea soldați ucraineni răniți în timpul unei contraofensive din Herson le-au relatat jurnaliștilor de la The Washington Post despre costul uriaș al luptelor pentru armata ucraineană, afirmând că în unele cazuri au pierdut 5 oameni pentru fiecare militar rus ucis.

„Am pierdut cinci oameni pentru fiecare pe care l-au pierdut ei”, afirmă și Ihor, un comandant de pluton în vârstă de 30 de ani care a fost rănit după ce trancul pe care era a căzut într-un șanț defensiv.

Cu toate acestea, toți soldații ucraineni intervievați au spus că, indiferent cât de sângeroase sunt luptele, nu există o altă alternativă.

„Dacă nu îi oprim, ei vor continua să violeze și să ne omoare poporul cum au făcut peste tot”, afirmă colegul de salon al lui Oleksandr, un recrut în vârstă de 49 de ani a cărui genunchi a fost spulberat de șrapnel.

Citește și:

Cum a profitat armata ucraineană de contraofensiva din Herson pentru a recuceri noi teritorii în altă regiune - analiză ISW