Trupele rusești au lovit în primele ore ale zilei de luni centrala nucleară Pivdennoukrainsk din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a transmis compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, potrivit Reuters

Centrala nucleara Pivdennoukrainsk Foto: Dreamstime.com

O explozie a avut loc la 300 de metri de reactoare și a avariat clădirile centralei la scurt timp după miezul nopții, a precizat Energoatom într-un comunicat.

Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de electricitate.

„În prezent, toate cele trei unități de putere ale centralei nucleare PNPP (Pivdennoukrainsk) funcționează normal. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul personalului centralei", a precizat Energoatom.

Aceasta a publicat două fotografii care arată un crater despre care a spus că a fost provocat de explozie. Într-una dintre imagini, un bărbat stătea în crater pentru a da o idee despre dimensiunea acestuia.

Volodimir Zelenski a declarat că „invadatorii au vrut să tragă din nou, dar au uitat ce este o centrală nucleară. Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte să fie prea târziu".

Regiunea Nikolaev a fost supusă în ultimele săptămâni unui atac constant cu rachete de către forțele rusești.

O altă centrală nucleară ucraineană, cea de la Zaporojie - care este cea mai mare din Europa și se află la aproximativ 250 km la est de cea din Nikolaev - a fost închisă la începutul acestei luni din cauza bombardamentelor rusești, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la un posibil dezastru nuclear.

(foto articol © SlavkoSereda | Dreamstime.com)