Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, în estul Ucrainei, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional, relatează Agerpres.

Groapă comună în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că se crede că circa 450 de cadavre ar fi îngropate în acest sit dintr-o pădure de la periferia oraşului Izium, care a fost recent recucerit de forţele ucrainene în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, a spus că printre cadavrele exhumate se află şi două ale unor copii.

„Unii dintre morţi prezintă semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate şi urme de tortură. De asemenea, s-a descoperit că decedaţii prezintă răni de explozibili, şrapnele şi de înjunghiere”, a postat Sinegubov pe Telegram.

Experţi în medicină legală, îmbrăcaţi în costume albe de protecţie, lucrează metodic de mai multe zile pentru a exhuma şi identifica cadavrele, ale căror morminte erau marcate cu cruci subţiri din lemn.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile Ucrainei drept „minciuni”.

Anterior, localnicii au declarat că unele dintre mormintele din pădure erau ale unor oameni care au murit într-o lovitură aeriană rusească.

Citește și:

___