O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins un tanc rusesc lovit de forțele ucrainene în timp ce încerca să curețe un câmp de mine însă rezultatul este unul neașteptat.

Tancul rusesc intr-o actiune de deminareFoto: Captura video

Tancul rusesc în cauza este un model T-72B dotat cu un plug anti-mine, problemele vehiculelor blindate rusești cu minele antitanc de pe câmpurile din Ucraina fiind deja de notorietate.

În mod surprinzător însă, o înregistrare video mai lungă arată că proiectilul antitanc nu a reușit să penetreze blindajul tancului, acesta supraviețuind exploziei.

Analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute notează că în cursul războiului au apărut mai multe înregistrări video care arată tancuri rusești care au supraviețuit în urma unor lovituri ale tunurilor antitanc, un lucru despre care ar trebui ținut cont când se discută despre cât de depășite sunt vehiculele de luptă ale armatei ruse.

Tancul rusesc a fost salvat probabil de blindajul ERA

Se pare că tancul a supraviețuit datorită blindajului său reactiv (ERA - explosive reactive armour), înregistrarea video arătând încă o dată de ce atacurile de sus cu sisteme Javelin și NLAW împotriva unor vehicule blindate grele sunt semnificativ mai mortale decât cele convenționale cu tunuri antitanc.

Un exemplar al celui mai modern tanc al armatei de invazie trimis de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie, modelul T-90M, a fost capturat recent de militarii ucraineni, o premieră de la izbucnirea războiului. Modelul T-90M este la rândul său protejat de blindaj reactiv.

Autoritățile de la Kiev acuză armata rusă că a plantat un număr uriaș de mine pe teritoriul ucrainean, printre acestea numărându-se și așa-zisele mine „fluture” cunoscute pentru faptul că provoacă un număr mare de victime în rândul copiilor.

O înregistrare video distribuită la jumătatea lunii trecute de James Vasquez, probabil cel mai cunoscut militar străin ce luptă de partea ucrainenilor, arată cum acționează geniștii americani pentru a dezamorsa minele plantate de forțele de invazie.

Urmărește ultimele evoluții din a 208-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.