Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare arată cum acționează geniștii americani ce s-au oferit voluntari în Ucraina în contextul în care Rusia a minat zone extinse ale teritoriului ucrainean.

Genist american in UcrainaFoto: Captura video

Înregistrările au fost distribuite pe pagina sa de Twitter de James Vasquez, cel mai cunoscut militar american ce luptă de partea ucrainenilor. Acesta a anunțat săptămâna trecută că a ajuns din nou în Ucraina după ce s-a întors pentru câteva luni în Statele Unite ca să se ocupe de probleme de natură personală.

O primă înregistrare arată cum minele plasate de ruși sunt depistate cu ajutorul unui detector de metale, Vasquez notând că „tipul acesta este neînfricat, n-o să mint, eu stau cu mult în spate când își face treaba!”.

O a doua înregistrare arată cum este dezgropată o mină și neutralizată, genistul american explicând că detonatorul acesteia a fost deja înlăturat. „Nu mințeau când au zis 'mine'”, glumește el cu privire la un indicator ce avertizează cu privire la prezența unui câmp minat.

O înregistrare separată arată cum sunt neutralizate minele recuperate întregi din pământ, genistul arătând cum folosește o „cheiță” pentru a le dezactiva. „Speri să n-ai parte de 'boom'!”, mai glumește el.

Rușii au plasat un număr uriaș de mine în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski estima la începutul lunii iunie că 20% din teritoriul Ucrainei a fost minat de forțele armate ruse.

Zelenski a amintit că Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei încă din 2014 când a anexat ilegal Crimeea și a declanșat războiul separatist din estul țării. Președintele ucrainean a precizat că Moscova a controlat aproape 43.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean chiar și înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Săptămâna trecută ministerul britanic al Apărării a acuzat forțele armate ruse că plasează în Ucraina mine de tip „fluture”, cunoscute pentru numărul ridicat de victime pe care îl provoacă în rândul copiilor.

În evaluarea sa privind evoluția războiului publicată pe 8 august, ministerul Apărării de la Londra afirma că în regiunile Donețk și Kramatorsk este foarte probabil ca Rusia să fi încercat să utilizeze mine antipersonal PFM-1 și PFM-1S cu dispersie.

Cunoscută colocvial sub denumirea de „mina fluture", seria PFM-1 este o armă extrem de controversată și nediscriminatorie. PFM-1 au fost folosite cu efecte devastatoare în războiul dintre Uniunea Sovietică și Afganistan din anii 1980, unde se crede că au mutilat un număr mare de copii care le-au confundat cu jucării.

„Este foarte probabil ca stocul din epoca sovietică utilizat de Rusia să se fi degradat în timp și acum minele să fie extrem de nesigure și imprevizibile. Acest lucru reprezintă o amenințare atât pentru populația locală, cât și pentru operațiunile umanitare de deminare”, nota evalurea britanică de lunea trecută.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.