Rusia și Ucraina au convenit să facă „un schimb de 200 de prizonieri", a declarat luni seara președintele turc Recep Tayyip Erdogan la televiziunea americană PBS, potrivit France Presse.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

„200 de prizonieri vor fi schimbați în curând în urma unui acord între părți", a declarat șeful statului turc, calificând acest lucru drept un pas înainte „semnificativ" în cadrul conflictului.

În timpul interviului în limba turcă, el nu a dat alte detalii despre acest acord și nici dacă este vorba de civili sau militari.

Erdogan, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu Vladimir Putin la Samarkand, în Uzbekistan, a declarat că liderul de la Kremlin „dorește să pună capăt războiului cât mai curând posibil".

Președintele turc, care a reușit să mențină legăturile cu Moscova și Kievul după declanșarea invaziei ruse s-a oferit în mod regulat să medieze în cadrul conflictului și spune că „trebuie să găsim un acord care să mulțumească pe toată lumea".

Dar pentru orice acord de pace între Rusia și Ucraina, va fi necesară retrocedarea terenurilor ocupate, a insistat Erdogan.

„Este ceea ce se așteaptă și se speră", a continuat el, dând asigurări că el și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „lucrează la acest lucru".

Ankara a cerut în mod constant returnarea Crimeei către Ucraina de la ocuparea acesteia de către Rusia în 2014, a subliniat Erdogan, exprimându-și o preocupare deosebită pentru soarta minorității tătare.

Erdogan a sosit sâmbătă la New York, unde urmează să se adreseze marți Adunării Generale a ONU.