Răbdarea lui Vladislav se epuizează. Au trecut șase luni de când tânărul de 29 de ani a fost internat într-un spital din orașul Liov din vestul Ucrainei. Picioarele îi sunt imobilizate, nu-și poate mișca decât cu dificultate brațele și fierbe de frustrare din cauza faptului că nu se poate întoarce pe front, potrivit Al Jazeera.

Soldat ucrainean ranitFoto: Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Imaginați-vă, sunt aici din martie și nu pot să merg", spune el cu exasperare.

Afectuos și plin de glume, Vladislav este impunător chiar și atunci când stă întins pe o canapea pentru ședința de fizioterapie.

"Toată lumea crede că poți fi pregătit pentru război, dar nu merge așa. Pur și simplu îl faci. Pur și simplu acționezi", spune el.

Tanchist în serviciul activ în cadrul forțelor armate ucrainene din 2009, Vladislav a fost grav rănit pe 2 martie la Cernihiv, în nordul Ucrainei. "Nu au reușit să captureze Cernihivul, așa că au încercat să îl distrugă complet", spune el.

O rachetă a căzut aproape de tancul în care se afla și i-a provocat traume grave la nivelul capului. Medicii care s-au grăbit să îi salveze viața i-au extras mai multe bucăți de șrapnel din cap.

În timp ce vorbește, piciorul stâng al lui Vladislav se mișcă intermitent - o amintire sumbră a daunelor grave suferite de sistemul său nervos. Ulterior, a fost transferat la un spital din Liov care tratează o mare parte dintre soldați.

"Apartamentul nostru a fost confiscat de separatiști"

Nerăbdarea lui de a se reîntâlni cu camarazii săi este nuanțată de furie. El s-a născut și a crescut în Lugansk. Când, în 2014, tulburările pro-rusești s-au răspândit în Donbas, familia sa a fugit în nord-vest, la Severodonetsk. "Apartamentul nostru a fost confiscat de separatiști", spune el.

Când a început invazia pe scară largă a Rusiei, la 24 februarie, familia sa a fost nevoită să abandoneze Severodonetsk și să se refugieze în capitala Kiev.

După luni de spitalizare, Vladislav spune că este de neconceput pentru el să renunțe la efortul de război. "Bineînțeles că vreau să mă întorc pe linia frontului", spune el râzând. "Sunt un foarte bun tanchist. Unii oameni decid să părăsească țara și să nu o mai apere, dar eu nu am fost educat în acest fel.", adaugă el.

Deocamdată, spitalul nu poate stabili cât va dura recuperarea lui Vladislav sau dacă acesta își va recăpăta mobilitatea picioarelor.

Cursa pentru vindecarea soldaților

Pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a șaptea lună, experiențele soldaților răniți precum Vladislav conturează o imagine a consecințelor brutale ale luptelor prelungite, în condițiile în care rănile și decesele se înmulțesc rapid pe fondul epuizării generalizate.

În siguranța relativă din vestul Ucrainei, spitalele se străduiesc să trateze sute de soldați precum Vladislav. Mulți dintre acești soldați au suferit răni grave și nu sunt pregătiți fizic sau mental să se întoarcă pe linia frontului, dar simt o nevoie imensă de a face acest lucru.

Personalul medical face o cursă contra cronometru pentru a-i vindeca pe cei care - odată ce vor fi considerați apți - se vor întoarce pe linia frontului. (integral pe Al Jazeera)

La începutul războiului, Ucraina a fost inițial depășită numeric de șapte la unu în ceea ce privește soldații.

Dar, cu un impuls puternic din partea armelor și echipamentelor furnizate de 28 de țări, începând cu luna septembrie, armata sa a lansat o contraofensivă neașteptat de rapidă care a recucerit orașe-cheie din estul și sudul țării, inclusiv în regiunile Harkov și Herson.

Cu toate acestea, experții prezic că războiul se va întinde până anul viitor.

Cele mai recente cifre oficiale din Ucraina raportează că 9.000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptă de la începutul războiului, iar estimările guvernului de la începutul lunii iunie afirmau că între 100 și 200 de soldați sunt uciși în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți în luptă.