Uniunea Europeană trebuie să respingă în continuare „propaganda rusă” legată de exporturile de grâu din Ucraina şi de sancţiunile UE, a declarat luni seara la New York şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, conform DPA și Agerpres.

Josep BorrellFoto: EUC / Zuma Press / Profimedia

În ultimele săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat acordul, mediat de ONU şi Turcia, între Moscova şi Kiev pentru facilitarea exporturilor de grâu ucrainean prin Marea Neagră. Liderul de la Kremlin a susţinut că grâul nu ajunge în ţările care au cea mai mare nevoie de el.

Înaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe şi politica de securitate a replicat acestei poziţii: „Priviţi statisticile: două treimi din exporturile Ucrainei au mers către Africa, Orientul Mijlociu şi Asia”.

El a adăugat că eforturile ONU şi ale Uniunii Europene pentru reluarea livrărilor de grâu ucrainean au dus deja la scăderea preţurilor la alimente pe pieţele internaţionale.

Borrell: „Sancţiunile noastre ţintesc economia de război a Rusiei, nu alimentele sau agricultura”

Putin mai afirmase că sancţiunile UE împiedică accesul altor ţări la îngrăşămintele ruseşti, în timp ce Uniunea continuă să importe aceste produse.

Borrell a arătat că „sancţiunile noastre ţintesc economia de război a Rusiei, nu alimentele sau agricultura” şi a avertizat că „trebuie să continuăm să ripostăm propagandei ruse şi prezentării înşelătoare făcute de aceasta”.

Oficialul european a sugerat că firmele private ar trebui să se abţină de la achiziţionarea de îngrăşăminte din Rusia nu din cauza sancţiunilor UE, ci „din cauza incertitudinii relaţiilor de afaceri cu un regim care ucide şi răpeşte civili într-o ţară vecină”.

În ultimele săptămâni, Ucraina a exportat circa 14 milioane de tone de grâu, a consemnat marţi un reprezentant al Bruxellesului. Din această cantitate, 61% a fost transportată pe rute terestre, iar 39% prin Marea Neagră.

Comisia Europeană estimase în mai că în Ucraina sunt blocate din cauza invaziei ruse circa 20 de milioane de tone de grâu. Înainte de război, Ucraina era unul din cei mai mari producători de grâu din lume.

___