Comandantul batalionului „Vostok”, una dintre unitățile militare create de separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk, afirmă că armata ucraineană reușește să îi destabilizeze pe apărătorii ruși cu ajutorul unei „tehnici interesante” din secolul XIX.

La fel ca numeroși alți comandanți, analiști sau oficiali ruși, Aleksandr Khodakovsky a făcut comentariile pe canalul său de Telegram, unde are peste 432.000 de urmăritori.
Potrivit postării făcute de acesta luni, „ultima săptămână a trecut fără schimbări semnificative pe linia frontului dar relativa stabilitate nu ar trebui să inducă în eroare pe nimeni - inamicul se pregătește, transferă forțe și echipamente, și acumulează resurse”.
Khodakovsky mai spune că în jurul orașului Kurahove din Donețk ucrainenii descarcă constant trenuri cu echipamente și trupe, situația fiind similară și lângă satul Pokrovskoie din această regiune aflată în Donbas.
Comandantul separatist explică apoi „o tehnică interesantă” folosită de ucraineni: „ei au obținut succes într-o direcție, ne-au adus într-o stare în care nu ne mai gândim la nicio ofensivă în direcția aceasta, doar să stabilizăm linia frontului, iar surplusurile ofensivei sunt transferate unui alt sector”.
Khodakovsky afirmă că acest lucru este posibil datorită folosirii de către ucraineni a infrastructurii de transport care le permite „să manevreze cu forțe limitate, creând acumulări [de forțe] acolo unde este necesar în conformitate cu planul”.
Pro-Russian "Vostok" battalion commander Aleksandr Khodakovsky says Ukraine continues transferring forces in preparation for further offensives in such a way that prevents Russians from even thinking of advancing themselves. https://t.co/SRVdz0PVyn pic.twitter.com/FmbzRROzgM
— Dmitri (@wartranslated) September 19, 2022
N.r.: Infrastructura feroviară este folosită pentru manevre ofensive pe scară largă încă din secolul XIX. Faptul că Khodakovsky, un comandant de batalion, este impresionat de folosirea cu succes a infrastructurii de transport de către ucraineni atestă mai degrabă pregătirea militară extrem de precară a separatiștilor ce luptă alături de armata de invazie trimisă de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.
Separatiștii din Donețk vor să se unească „de urgență” cu Rusia
Comentariile făcute luni de comandantul batalionului „Vostok” au venit în aceeași zi în care „parlamentul” neales înființat de autoritățile de ocupație ruse din Lugansk a cerut organizarea „de urgență” a unui referendum de unire cu Rusia în contextul îngrijorărilor cauzate de prăbușirea frontului din regiunea Harkov învecinată.
Așa zisul legislativ creat și de separatiștii din Donețk a solicitat acest lucru la scurt timp după.
- Pe același subiect: De ce s-a prăbușit frontul rusesc din Harkov ca un castel de nisip? De la lecția lui Napoleon, la corupția incredibilă din armata rusă
Marți, autoritățile de ocupație instalate de forțele rusești în toate regiunile ucrainene în care au reușit să cucerească teritorii au anunțat concomitent organizarea de referendumuri privind anexarea la Rusia, inițiative pentru care numeroși oficiali importanți de la Moscova, printre care Dmitri Medvedev și Serghei Lavrov, și-au exprimat imediat sprijinul.
Mai multe surse apropiate Kremlinului au declarat pentru jurnaliștii de investigație de la Meduza că decizia de a organiza aceste referendumuri între 23 și 27 septembrie a fost luată în parte din cauza temerilor că forțele de invazie vor pierde și mai multe dintre teritoriile ucrainene pe care au reușit să le cucerească.