Mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la proteste naționale în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit Meduza.

Militarii ruși au urmărit discursul președintelui rus Vladimir PutinFoto: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Activiștii îi îndeamnă pe oameni să se strângă, miercuri, de la ora 19:00, în centrul fiecărui oraș din Rusia.

  • „Mii de bărbați ruși - tații, frații și soții noștri - vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?
  • Acum războiul va ajunge cu adevărat în fiecare casă și în fiecare familie. Autoritățile obișnuiau să spună că doar "profesioniștii" luptau - și că aceștia vor câștiga. S-a dovedit că nu era așa - și prizonierii au început să fie recrutați pe front. Și acum s-a anunțat mobilizarea.
  • Așadar, situația este extrem de gravă. Războiul nu mai este "afară" - a ajuns în țara noastră, în casele noastre, la cei dragi nouă. Și trebuie să moară pentru a îndrepta greșelile regimului lui Putin, care a aruncat Rusia într-un carnagiu îngrozitor, în izolare și sărăcie.”, se arată în apelul mișcării „Vesna".

Anterior, mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la soldații ruși să refuze să participe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate recent de Duma de Stat, care califică acest demers (predarea și refuzul de a merge la război, n.r.) drept infracțiune.

În discursul său televizat către naţiune de miercuri - primul de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie - Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina.

Reacții virulente pe rețelele de socializare

Rușii au început să critice dur pe rețelele de socializare decizia președintelui rus Vladimir Putin de a începe mobilizarea parțială, notează timpul.md.

Rușii au cerut ca deputații ruși și liderul de la Kremlin să meargă să lupte în războiul din Ucraina.

„La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, „Vova, fă-ne o favoare: mori”, „Mergi tu în tranșee”, au scris utilizatorii ruși pe canalele de Telegram.

-------

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.