Miliardarul rus Oleg Deripaska, considerat unul dintre cei mai apropiați oligarhi de președintele rus Vladimir Putin înainte de declanșarea războiului din Ucraina, a avut o reacție bizară miercuri după-masa după ce liderul de la Kremlin a ordonat mobilizarea parțială în Rusia.

Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Miercuri după-masa Deripaska a postat pe canalul său de Telegram, cea mai populară aplicație de mesagerie în Rusia, o melodie a Ottawa Yo, o cunoscută trupă din Sankt Petersburg ale cărui versuri includ:

„Hei mărule, încotro te rostogolești

O să te rostogolești în gura mea și n-o să mai poți ieși

Hei mărule de pe banca de lângă casă

Un ofițer vinde cizme vechi de pâslă

Hei mărule, rostogolește-te pe mal

Dacă ai făcut înțelegerea, plătește prețul

Un șarlatan, un șarlatan face șarlatanii

Și guvernul poporului va confisca!

(....)

Hei, mărul s-a oprit din rostogolit

Dar capitalismul nu se mai întoarce

Hei mărule din livadă

Expropriază-i pe proprietari, pretinzând că totul este proprietatea oamenilor muncii”.

Oleg Deripaska nu a publicat niciun comentariu alături de link-ul către melodia cu un aparent mesaj anti-război.

Oligarhul rus a făcut în mod repetat apel la oprirea războiului din Ucraina

Alături de Mihail Fridman, un alt cunoscut miliardar rus, Deripaska a cerut încă de pe 27 februarie încetarea agresiunii militare împotriva Ucrainei, îndemnând la „începerea negocierilor de pace cât mai repede posibil”.

Fridman afirma la rândul său că „nu fac declarații politice, sunt un om de afaceri cu responsabilități față de miile mei de angajați din Rusia și Ucraina. Sunt convins, totuși, că războiul nu poate fi niciodată răspunsul. Această criză va costa vieți și va strica două națiuni care au fost frați de sute de ani”.

Într-un alt mesaj publicat în data de 7 martie, Deripaska a cerut din nou încheierea păcii cu Ucraina, afirmând că „întreaga lume va fi diferită, iar Rusia va fi diferită” în urma conflictului.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva sa și a altor oligarhi din cauza legăturilor lor cu Putin încă din 2016, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din anul respectiv.

Într-un alt mesaj transmis la sfârșitul lunii iunie în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Moscova, Deripasla a catalogat războiul din Ucraina ca fiind o „eroare colosală” și a subliniat că nu este în interesul Rusiei să distrugă țara vecină.

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.