Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede Vladimir Putin va ajunge să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina: „Mâine, Putin poate spune: "în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia", altfel vom folosi arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri”.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Zelenski a acordat un interviu postului german de televiziune Bild, publicat la câteva ore după ce președintele rus a anunțat o mobilizare parțială și a avertizat că Moscova va răspunde la ceea ce el a numit „șantajul nuclear” al Occidentului, scrie Reuters.

Este prima astfel de mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând cea mai mare escaladare a războiului din Ucraina de la invazia din 24 februarie.

  • "Nu cred că el (Putin) va folosi aceste arme. Nu cred că lumea îi va permite să folosească aceste arme.
  • Mâine Putin poate spune: "în afară de Ucraina, vrem și o parte din Polonia, altfel vom folosi arme nucleare". Nu putem face astfel de compromisuri", a spus Zelenski.

Ucraina și-a recucerit de la trupele ruse mai multe zone din teritoriul său după o contraofensivă fulger din ultimele săptămâni, provocând pierderi tot mai mari soldaților ruși. Zelenski crede că decizia lui Putin de mobilizare parțială este efectul eșecurilor înregistrate de Rusia pe câmpul de luptă.

„Vede că unitățile sale pur și simplu fug. Dorește să înece Ucraina în sânge, inclusiv în sângele propriilor soldați”, a mai spus președintele Ucrainei.

Întrebat despre planurile de organizare a referendumurilor pentru alipirea la Rusia a regiunilor ucrainene ocupate, președintele ucrainean a spus că este o farsă care nu va fi recunoscută de majoritatea țărilor: "Vom acționa conform planurilor noastre pas cu pas. Sunt sigur că ne vom elibera teritoriul".