Situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie "continuă să se deterioreze", a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timp ce ucrainenii au acuzat Rusia că a bombardat-o din nou, potrivit AFP.

Centrala nucleară ucraineană de la ZaporojieFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

"Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal", a declarat Grossi după o reuniune privind situația la reprezentanța Franței la ONU, inaugurată de președintele Emmanuel Macron.

Șeful AIEA a declarat că a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit miercuri dimineață, în marja Adunării Generale a ONU.

"Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme", a adăugat el.

Grossi s-a întâlnit, de asemenea, cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat el într-o conferință de presă la scurt timp după aceea, exprimându-și de asemenea speranța "că vom putea vizita Kievul în curând și poate mai târziu Rusia".

Nu s-a ajuns la un acord privind stabilirea unei zone de protecție în jurul centralei, a fost el de acord, dar a precizat că "negocierile reale privind parametrii" acestei zone abia "au început".

Autoritățile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou situl celei mai mari centrale nucleare din Europa, asigurând în același timp că nivelul de radiații din instalație nu a depășit norma.

"Chiar și în cele mai proaste condiții, diplomația nu ar trebui să se oprească niciodată (...) Este responsabilitatea noastră să o facem cu propuneri pragmatice și realiste, și asta încercăm să facem", a comentat Rafael Grossi.

Alături de el, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că obiectivul este "o demilitarizare a uzinei în cadrul suveranității Ucrainei".

Operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, Energoatom, a cerut miercuri "acțiuni mai hotărâte" împotriva Moscovei, raportând noi bombardamente.

Centrala electrică din Zaporojie, ocupată de trupele rusești încă din primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, la 24 februarie, a fost vizată în mod repetat de bombardamente în ultimele luni. Kievul și Moscova se învinovățesc reciproc pentru acest lucru și se acuză reciproc de șantaj nuclear.