Procuratura din Moscova a avertizat miercuri că persoanele care participă la mitinguri ”ilegale” vor fi pedepsite conform legislației ruse în vigoare, informează agenția rusă de presă TASS, în contextul în care mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la proteste în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit publicației ruse independente Meduza.

În Sankt Petersburg, un panou publicitar care promovează serviciul militar prin contract cu imaginea unui militar și sloganul Servirea Rusiei este o slujbă adevăratăFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Procuratura din Moscova a anunțat miercuri că distribuirea pe internet a unor apeluri pe internet pentru ”activități ilegale” se pedepsește potrivit codului penal în condițiile în care activiștii anti-război au chemat oamenii la proteste în toată țara.

Avertismentul emis de Parchetul din Moscova vine la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Federația Rusă.

Procuratura anunță că protestele de miercuri nu sunt autorizate și că cei care participă la aceste ”acțiuni ilegale” vor fi pedepsiți.

"Evenimentele de masă anunțate nu au fost coordonate cu autoritățile executive în conformitate cu procedura stabilită prin lege. Procuratura din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale prin intermediul rețelelor de socializare, forumurilor și altor platforme de internet, implicarea utilizatorilor de internet, inclusiv a minorilor, în activități ilegale, precum și participarea la acțiuni ilegale sunt pedepsite în conformitate cu legislația administrativă și penală în vigoare", se arată într-un comunicat al procuraturii.

Procuratura din Moscova a precizat că partipanții la mitinguri pot fi pedepsiți potrivit codului penal pentru:

  • încălcarea ordinii stabilite de organizare sau de desfășurare a unei reuniuni, mitinguri, demonstrații, procesiuni sau pichetări
  • ațiuni publice menite să discrediteze utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse
  • implicarea unui minor în activități antisociale
  • revolte în masă
  • difuzarea publică de informații false cu bună știință despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani.

Rușii, chemați la protest

În unele orașe din Rusia au început să apară proteste, deocamdată de mică amploare, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, scrie The Guardian.

Mișcarea rusă „Vesna" a făcut apel la proteste naționale în Federația Rusă față de mobilizarea parțială anunțată, miercuri, de președintele Vladimir Putin, potrivit Meduza.

Activiștii îi îndeamnă pe oameni să se strângă, miercuri, de la ora 19:00, în centrul fiecărui oraș din Rusia.

În discursul său televizat către naţiune de miercuri - primul de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie - Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina.

-------

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.