"Mai mult îngrășământ pentru pământul nostru", a declarat Ksenia Borodenko, un manager de vânzări în vârstă de 33 de ani, pentru Al Jazeera în centrul Kievului, la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțatmiercuri dimineață că intenționează să mobilizeze mai multe trupe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar soarta militarilor ucraineni, care vor trebui să se confrunte cu noi trupe de "rusiști" - un neologism care combină "rus" și "fascist" - o îngrijorează.

"Băieții noștri vor muri luptând împotriva acestor gunoaie", a declarat Borodenko, al cărei frate mai mare, Roman, s-a oferit voluntar să lupte împotriva separatiștilor pro-ruși în 2014 și s-a înrolat din nou în martie. "Chiar dacă pierdem unul dintre ai noștri pentru o sută dintre ai lor, va fi tragic", spune ea.

Un lider al comunității din partea controlată de Kiev a regiunii sud-est Donețk și-a împărtășit opinia.

"Eliminarea rușilor va fi mai intensă", a declarat Nadia Gordiuk, care a fost nevoită să-și părăsească orașuș său, situat la doar câțiva kilometri de linia frontului, din cauza bombardamentelor rusești intense.

Cu toate acestea, "în caz de escaladare din cauza mobilizării, vor muri mult mai mulți civili din estul [Ucrainei], pe care [rușii] au venit, chipurile, să îi protejeze. Acest lucru este cu adevărat înfricoșător", a declarat ea pentru Al Jazeera.

Ihor Trubenok, un inginer de sunet din Kiev, și-a exprimat sentimentele într-un mod mai tranșant.

"Poporul ucrainean nu are altă opțiune decât să ucidă ocupanții ruși", a spus el. "Și, din moment ce nu există alte opțiuni, nu dăm doi bani pe **** și pe cine mobilizează".

Trupele ucrainene nu se tem

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei vor distruge toți inamicii, oricât de mulți ar fi, ca reacție la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.

Nici pentru soldații ucraineni, rușii mobilizați nu reprezintă o problemă - cel puțin, până acum.

"Până vor fi pregătiți și transformați într-o echipă, va dura câteva luni, iar noi putem lua o pauză de țigară", a declarat glumind un militar ucrainean pentru Al Jazeera.

"Dacă nu se formează o echipă și sunt trimiși direct pe linia frontului - nu va fi nimic altceva decât un masacru prostesc. Este neplăcut, este plictisitor, dar nu este ceva de care ar trebui să ne temem ca de o problemă serioasă.", spune el.

În ziua în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că armata Federației Ruse a pierdut în războiul din Ucraina aproape 6.000 de militari, potrivit TASS și Meduza.

Șoigu încearcă să ridice moralul rușilor: "jumătate din armata ucraineană este pierdută"

Șoigu a declarat și că de la începutul războiului, Ucraina a înregistrat 61.000 de morţi în rândul armatei şi 49.000 de răniţi, notează Meduza.

Potrivit lui Şoigu, "jumătate din armată este pierdută".

În schimb, în actualizarea de miercuri dimineața, ministerul ucrainean al apărării susține că peste 55.000 de militari ruși au murit de la începutul invaziei.