Papa Francisc a denunțat miercuri „monstruozităţile şi cadavrele torturate” din Ucraina, unde în prezent se află reprezentantul său, cardinalul Konrad Krajewski, relatează Reuters și News.ro.

Papa Francisc apel contra războiului în UcrainaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

„Aş vrea să vorbesc despre teribila situaţie din Ucraina martirizată. Cardinalul Krajewski se află acolo pentru a patra oară. El ajută într-o zonă din Odesa şi din jur”, a anunţat Papa Francisc la finalul audienţei generale de miercuri.

„El mi-a povestit durerea acestui popor, salvarea, monstruozităţile, cadavrele torturate pe care ei le găsesc”, a explicat suveranul pontif.

Kievul a anunţat săptămâna trecută că a descoperit sute de trupuri într-o groapă comună în apropiere de Izium (est), un oraş recucerit recent de către armata ucraineană de la armata rusă, care a invadat Ucraina la 24 februarie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat „noi probe de tortură” la Izium, unde „procesul exhumării continuă”.

Papa Francisc a făcut mai multe afirmații controversate despre războiul din Ucraina

La fel ca în cazul masacrelor comise de armata rusă la Bucha, Moscova a respins aceste acuzaţii şi le-a catalogat luni drept „minciuni” prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Papa Francisc încearcă să menţină un echilibru delicat între condamnarea unui război „crud” şi o menținere a unui dialog cu Moscova.

Deși a condamnat ferm războiul din Ucraina încă din prima zi, unele dintre comentariile făcute de suveranul pontif i-au atras critici puternice din partea Ucrainei, ca de exemplu afirmația acestuia potrivit căreia Daria Dughina, fiica ideologului Aleksandr Dughin, a fost o victimă nevinovată a războiului.

La jumătatea lunii iunie suveranul pontif a afirmat de asemenea că războiul din Ucraina „poate a fost provocat într-un fel” de NATO care „lătra la porțile Rusiei”.