Ambasadorul Ucrainei la Vatican l-a criticat miercuri pe Papa Francisc pentru că s-a referit la Daria Dughina, fiica unui important ultranaționalist rus, ucisă de o mașină capcană în apropiere de Moscova, ca fiind o victimă nevinovată a războiului, transmite Reuters.

Ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, Andrii Yurash, și Papa FranciscFoto: VATICAN MEDIA / ipa-agenc / Sipa Press / Profimedia

Este foarte neobișnuit ca ambasadorii la Vatican să îl critice public pe papă.

"Nevinovații plătesc pentru război", a spus miercuri Papa Francisc la audiența generală, referindu-se la Daria Dughina ca fiind "acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă aflată sub scaunul unei mașini la Moscova".

Într-un postare pe Twitter, Andrii Yurash, ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, a spus că declarația Suveranului Pontif a fost "dezamăgitoare".

"Cum este posibil să menționezi unul dintre ideologii imperialismului rusesc ca victimă nevinovată? Ea a fost ucisă de ruși", a spus Andrii Yurash.

Papa Francisc a calificat războiul drept "nebunie". El a spus că au fost uciși copii ucraineni și ruși și că "a fi orfan nu cunoaște naționalitate".

”Nu se poate vorbi în aceeași termeni despre agresor și victimă, violator și violat", a mai spus Andrii Yurash în mesajul său pe Twitter.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru asasinarea Dariei Dughina

Aleksander Dughin, tatăl Dariei Dughina, a pledat mult timp pentru unificarea teritoriilor vorbitoare de limbă rusă și a altor teritorii într-un nou imperiu rusesc care ar include Ucraina.

Daria Dughina a susținut în linii mari ideile tatălui său și a apărut la televiziunea de stat pentru a oferi sprijin pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că Daria Dughina ar fi fost asasinată de către o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene.

Asasinarea Dariei Dughina a fost o „execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse, Ucraina neavând nimic de a face cu aceasta”, spune secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, citat de EFE şi DSNews.

Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat din nou, luni, orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin.

___