Asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a fost o „execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse, Ucraina neavând nimic de a face cu aceasta”, spune secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, citat de EFE şi DSNews.

Daria Dughina a murit după explozia mașinii saleFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Într-o declaraţie pentru postul public al televiziunii ucrainene Kanal 24, preluată de agenţii de presă locale, Danilov a respins acuzaţiile serviciilor secrete ruse care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina.

  • „Nu ne-a interesat deloc această persoană (Dughina), chiar era fără importanţă pentru noi.
  • FSB (Serviciul Federal de Securitate) este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat.
  • Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse”, a afirmat Danilov.

El a mai spus că Daria Dughina şi tatăl ei au criticat ceea ce Rusia numeşte drept „operaţiune militară specială” în Ucraina pentru că li s-ar fi părut că aceasta se prelungeşte prea mult, iar „serviciile secrete ruse au început să-i elimine pe cei care critică succesele” militare ale Rusiei în războiul din Ucraina.

„Serviciul nostru de securitate nu are nimic de a face cu aceasta”, a subliniat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, potrivit Agerpres.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care îl conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

Aleksandr Dughin este cunoscut ca filosof şi publicist conservator, unul dintre propagandiştii ideologiei „lumii ruse” şi ai neoeurasianismului, concepte care proclamă dominaţia Rusiei asupra vecinilor săi, opunerea acesteia SUA şi NATO şi extinderea influenţei Rusiei pe teritoriul continentului eurasiatic.

De ani de zile, Dughin a îndemnat Moscova să se afirme mai agresiv pe scena mondială. Din 2014, Dughin se află pe lista de sancţiuni a UE, iar din 2015 pe listele de sancţiuni ale SUA şi Canada pentru presupusa implicare în anexarea Crimeii de către Rusia. La fel şi fiica sa, care îi împărtăşea opiniile, era inclusă pe listele cu sancţiuni occidentale.

Moartea Dariei Dughina a produs un şoc în Rusia, trezind amintiri dureroase despre numeroasele asasinate care au însângerat perioada instabilă ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991.

FSB susține că Dughina ar fi fost asasinată de o spioană ucraineană

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că ''crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene'', iar autorul ei ar fi fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. ''În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură "Tradiţii", unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare'', a susținut serviciul secret rus.

În 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia, mai spune FSB.

Potrivit acestui serviciu, agenta ucraineană a închiriat un apartament în clădirea în care locuia şi Daria Dughina, pe care a urmărit-o aproape o lună în acţiunea de planificare a atentatului, şi a folosit un autoturism căruia i-a schimbat trei plăcuţe de înmatriculare.