Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat luni serviciile secrete ucrainene că au comis asasinarea în weekend a Dariei Dughina, au relatat agențiile de presă rusești.

Sediul FSB din MoscovaFoto: DreamsTime

Dughina, fiica proeminentului ideolog Alexander Dughin, a fost ucisă sâmbătă seara, când un presupus dispozitiv exploziv a aruncat în aer mașina Toyota Land Cruiser pe care o conducea, au declarat anchetatorii ruși.

FSB a susținut că atacul a fost comis de o ucraineancă născută în 1979, căreia i-a dat numele.

Instituția afirmă că femeia și fiica ei adolescentă au sosit în Rusia în iulie și au petrecut o lună pregătind atacul, închiriind un apartament în același bloc de locuințe și cercetând stilul de viață al lui Dughina, potrivit unei declarații a FSB preluate de agențiile de știri rusești.

Atacatorul a participat sâmbătă seara la un eveniment în afara Moscovei, la care se aflau și Dughina și tatăl ei, înainte de a efectua o „explozie controlată" a mașinii Dughinei și de a fugi din Rusia în Estonia, a susținut FSB, citat de agențiile rusești.

Cum a fost ucisă Daria Dughina

Dispozitivul exploziv a fost plasat pe mașina în care a fost ucisă Daria Dugina la festivalul "Tradiția" din apropierea Moscovei, iar autoturismul se afla în parcare, au susținut anchetatorii ruși, citați de TASS.

Daria Dugina, care se afla la volanul SUV-ului, a murit pe loc.

În imaginile care arătau primele momente de după explozie se poate vedea cum Aleksandr Dughin ajunge la fața locului și își pune mâinile în cap.

Ucraina, acuzată încă de la început de uciderea Dariei Dughina. Kievul neagă

Liderul „republicii populare” de la Doneţk (DNR), autoproclamată de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a acuzat încă de duminică forţele ucrainene de faptul că s-ar afla în spatele asasinării Dariei Dughina.

„Teroriştii regimului ucrainean au încercat să-l lichideze pe Aleksandr Dughin, dar au aruncat-o în aer pe fiica sa”, a acuzat Pușilin într-o postare pe Telegram.

”În cazul în care pista ucraineană se confirmă (...), iar ea trebuie să fie verificată de către autorităţile competente, va fi vorba despre politica terorismului de stat implementată de către regimul de la Kiev”, a reacţionat, într-o postare pe telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Propagandiștii ruși au cerut ca centrele decizionale din Kiev să fie atacate ca măsură de represalii.

Kievul a negat ulterior orice legătură cu moartea Dariei Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin.

”Ucraina nu are, fără nicio îndoială, nicio legătură cu explozia de ieri (sâmbătă seara), pentru că noi nu suntem un stat criminal”, subliniază într-o intervenţie televizată un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Un fost deputat rus a susținut că un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin.

Ultima apariție a Dariei Dughina la televiziunea rusă de stat

Daria Dughina a avut joi ultima apariție la televiziunea rusă de stat, cu un discurs anti-Occident din seria propagandistică obișnuită. Daria Dughina avea propriul parcurs politic, în linia ideilor virulente ale tatălui ei.

"Oamenii din Vest trăiesc într-un vis. Într-un vis dat de hegemonia globală" a susținut Daria Dughina.

Potrivit ei, ca să poată fi controlați și societatea să nu se fragmenteze, occidentalii au nevoie să fie alimentați cu ideea acestui război.

"Și dacă, Doamne ferește, încep să își dea seama cum stau lucrurile și să realizeze care sunt taberele ce se confruntă, atunci va deveni foarte periculos și au nevoie să fie din nou opriți", a subliniat Dughina.

Materialul a fost dat publicității de Francis Scarr, jurnalist senior la serviciul de monitorizare online al BBC.

Moderatoarea talk-show-ului a intervenit și l-a invocat pe Orwell. E ca și când "războiul este pace", a subliniat ea.

"Da, exact", a aprobat Dughina, care a continuat cu un exemplu de la Fox News.

"Recent, Fox News a făcut un sondaj pe străzile din America, în marile orașe americane, mai mult în zonele de coastă, unde democrații sunt mai populari. Și oamenii nu au putut arăta pe hartă unde se află Ucraina și Rusia. Arătau spre Australia. Dar erau 100% siguri că trebuie purtat un conflict activ împotriva Rusiei. Poate chiar să se implice în conflict", a declarat Daria Dughina.

La fileul argumentării vine și al doilea moderator. "Au arătat Australia?", a întrebat el.

"Da, e politica zombie, o societate zombie, un simulacru de societate și triumful acestui spectacol", a subliniat Daria Dughina.