În cea de-a 182-a zi a invaziei ruse, Ucraina se pregătește pentru posibile lovituri brutale în momentul în care marchează 31 de ani de când țara s-a eliberat de Uniunea Sovietică. Autoritățile au interzis adunările în Kiev, în timp ce oficialii occidentali și ucraineni avertizează că Rusia se pregătește să atace din nou capitala. Rusia și regimul lui Putin "sunt cu adevărat obsedați de date și simboluri, așa că ar fi logic să fie în alertă și să fie pregătiți pentru un atac de ziua independenței", a declarat Andriy Yusov, șeful direcției de informații a ministerului ucrainean al apărării.

Război în UcrainaFoto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 182 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:41Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, îl găsiți aici.

00:55 SUA se așteaptă ca Rusia să anunțe săptămâna aceasta referendumuri false în zonele ocupate din Ucraina

23:40Bilanțul persoanelor decedate în urma atacului rusesc cu rachete asupra gării din Ceaplîne a crescut la 22de la 15, cât anunțase anterior președintele Zelenski

22:51Cât costă în total echipamentele pierdute de forțele armate ruse în Ucraina? Nava amiral „Moskva”, de departe cea mai dureroasă pierdere

22:31Pentagonul pregătește finalizarea contractului de drone „kamikaze” devastatoare Switchblade, destinate Ucrainei pentru contraofensivă

21:57Cel puțin 15 persoane au murit în atacul rușilor de miercuri asupra unei gări din Ceaplîne, regiunea Dnipropetrovsk

21:20Primul bilanț al rușilor arestați în propria țară din cauza „operațiunii militare speciale”

20:52În seara zilei de 24 august, inamicul a lansat un atac cu rachete pe teritoriul orașului Hmelnițkii, a spus guvernatorul Serhii Gamalii, relatează Ukrainska Pravda.

Conform informațiilor preliminare, la ora 17.13 au fost lansate 4 rachete din orașul Mazyr din regiunea Gomel din Belarus.

20:23Statul Major al Ucrainei a declarat pe 24 august că armata ucraineană a respins ofensivele rusești în direcția Sloviansk, Bakhmut, Avdiivka, Novopavlivka și la Bugul de Sud, relatează Kyiv Independent.

20:11Câte din obiectivele trasate de Vladimir Putin le-a atins Rusia după 6 luni de război? Radiografia punct cu punct a unui dezastru

Rusia și-a epuizat resursele și încetinește atacul - șeful serviciilor secrete militare din Ucraina

19:57Rușii îi rețin pe oamenii care au ieșit în stradă în Ekaterinburg să protesteze față de reținerea opozantului rus Evgheni Roizman, fost primar al orașului.

Roizman a fost reținut pentru „discreditarea” armatei, după ce a publicat pe internet un video. Roizman spune că ar fi fost arestat pentru că a utilizat cuvântul „invazie” pentru a descrie operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Roizman ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare.

19:14Cel mai înalt oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina a declarat miercuri că ofensiva militară a Rusiei încetinește din cauza oboselii morale și fizice în rândul soldaților și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei, relatează Reuters. Potrivit acestuia, sistemele rusești de apărare antiaeriană din Crimeea „nu prea funcționează”.

18:59Alexandr Lukașenko urează Ucrainei „ceruri pașnice” după ce a permis Rusiei să o atace de pe teritoriul bielorus / Reacția Kievului

18:24 O rachetă Iskander pe care Rusia a lansat-o asupra orașului Harkov pe 23 august a explodat în aer, probabil din cauza unei defecțiuni tehnice, relatează Ukrainska Pravda.

18:12Pe ce mizează Vladimir Putin ca Ucraina, invadată de 6 luni, să îi accepte condițiile pentru un armistițiu

18:08Rusia trebuie să înceteze „șantajul nuclear” și să se retragă din centrala de la Zaporojie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat miercuri Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

„Rusia trebuie să oprească necondiționat șantajul nuclear și pur și simplu să se retragă din centrală”, a spus el la întâlnirea convocată pentru a marca șase luni de la invadarea țării sale de către Rusia.

Atac cu rachete lansat de ruși asupra unei gări din Dnipropetrovsk

17:57Rusia a lansat un atac cu rachete asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, centrată pe Ucraina, relatează Reuters.

"Aceasta este viața noastră în fiecare zi. Așa s-a pregătit Rusia pentru această sesiune a ONU", a spus Zelenski. Au fost morți și răniți în atacul cu rachete, a spus Zelenski, avertizând că numărul morților ar putea crește.

Anterior, adjunctul șefului biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, a spus că o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din districtul Sinelnik din regiunea Dnipropetrovsk.

17:02 Rusia nu mai este principalul furnizor de gaze naturale al Europei / Țara europeană care a depășit-o

16:44Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus miercuri că lumea trebuie să intensifice furnizarea armelor pentru Ucraina și că pierderilor Rusiei sunt „colosale”, în timp ce avantajul lui Putin o să scadă.

”Ce se întâmplă în Ucraina contează pentru noi toți. De aceea sunt astăzi la Kiev. De aceea, Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred că Ucraina poate și va câștiga acest război”, a scris Boris Johnson pe canalul său de Twitter, în timp ce se află într-o nouă vizită în Ucraina.

16:36Armata Rusiei a lansat miercuri dimineață un atac cu rachete asupra infrastructurii militare din Mirhorod, regiunea Poltava.

"Cu toții trebuie sa stăm în adăposturi!", a scris pe Instagram dimineață șeful administrației regionale Pltava, Dmitri Lunin.

16:26Rusia a reținut doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie pentru că ar fi transmis informații armatei ucrainene

16:00Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, informează Reuters.

15:57Pe ce mizează Vladimir Putin ca Ucraina, invadată de 6 luni, să îi accepte condițiile pentru un armistițiu

15:23Ambasadorul Ucrainei la Vatican îl critică dur pe Papa Francisc după ce a spus despre Daria Dughina că este o „nevinovată a războiului”

Papa Francisc, criticat dur după ce a spus despre Daria Dughina că este o „nevinovată a războiului”

14:31Compania petrolieră franceză TotalEnergies operează în continuare în Rusia și face profit de pe urma vânzării de condensat de gaz către Rusia, care ulterior este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ale armatei ruse, notează miercuri cotidianul francez Le Monde. Grupul a negat acuzațiile, potrivit Reuters.

13:46Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a anunțat că o persoană a fost ucisă marți în urma atacurilor rusești, în orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, ridicând bilanțul morților din regiune la cel puțin 759 de la începutul războiului de amploare din Rusia, notează The Kyiv Independent.

Oficialul a precizat că în bilanț nu sunt incluse persoanele ucise în orașele Mariupol și Volnovakha, acum ocupate, pe care Rusia aproape că le-a distrus în primele luni ale războiului.

13:39Papa Francisc a cerut miercuri "pași concreți" pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie, transmite Reuters.

13:24Șase luni de război: Câte tancuri, avioane, elicoptere și drone au pierdut Rusia și Ucraina / Bilanțul celor două armate

13:02​Ungaria nu este dispusă nici măcar să negocieze noi sancţiuni energetice pentru Rusia, spune ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Oficialul de la Budapesta susține că sancțiunile „cauzează mai multă durere Europei, decât Rusiei, astfel că înăsprirea acestora este complet lipsită de logică”.

Șoigu nu mai este favoritul lui Putin

12:42Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, reafirmă, în mesajul transmis miercuri, de Ziua Independenţei Ucrainei, sprijinul pe care România este hotărâtă să îl acorde ţării vecine în parcursul acestei privind integrarea în Uniunea Europeană, scrie new.ro.

„Ucraina trebuie să câştige acest război şi sunt convins că-l va câştiga”, transmite diplomatul, amintind că, în ultimele şase luni, România a sprijinita ţara vecină pe multiple planuri.

Potrivit ministrului, peste 2 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în România şi peste 86.000 dintre ei au rămas, iar în ultimele luni peste 3.4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România către destinaţiile lor din întreaga lume.

12:38Un nou atentat cu maşină capcană într-o zonă din Ucraina controlată de ruși. Un lider separatist ar fi fost ucis

12:05Trupa Gărzilor Scoțiene aduce un omagiu Ucrainei cu o interpretare a piesei "Stefania", care a câștigat concursul Eurovision.

11:43Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis miercuri un mesaj pe Twitter cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

”De Ziua Independenței Ucrainei, aduc un omagiu curajoaselor femei și bărbați ucraineni care luptă pentru libertate și pentru țara lor. NATO a sprijinit Ucraina încă de la independența sa și puteți continua să contați pe NATO atât timp cât va fi nevoie. Ucraina va învinge!", a scris Stoltenberg.

11:30Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, nu mai este favoritul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit platformei indepdente ruse de investigație iStories. Liderul de la Kremlin se pare că a încuput să se consulte direct cu comandanții militari direct însărcinați cu operațiunile de luptă din Ucraina.

Zelenski: Ucraina a renăscut când Rusia a invadat țara

10:30Rusia desfășoară forțe de securitate în Lugansk și transferă cu forța copii ucraineni în Rusia, potrivit The Kyiv Indepedent, citând cea mai recentă evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului.

Separatiștii din regiunea Lugansk au anunțat patrule comune cu detașamente de poliție din regiunea rusă Leningrad, ceea ce poate semnala faptul că sprijinul pentru război este în scădere.

ISW sugerează, de asemenea, că forțele rusești ar fi efectuat un atac sub steag fals asupra sediului liderului susținut de Kremlinu în Donețk, Denis Pușilin, la 23 august pentru a justifica un atac asupra clădirilor guvernamentale ucrainene de Ziua Independenței.

De asemenea, experții ISW au spus că copii ucraineni sunt trimiși în Rusia pentru adopție. Până în prezent, surse guvernamentale ruse au confirmat că peste 1.000 de copii au fost transferați.

09:45Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, într-un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență, că Ucraina a renăscut când Rusia a invadat țara, în 24 februarie, și va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est, scrie Reuters.

09:39Care este situația armetei ruse la șase luni de la invazie - evaluare britanică

09:06Președintele lituanian Gitanas Nausėda a distribuit pe Twitter, în această dimineață, o fotografie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, însoțită de un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

"Le doresc putere lui Zelenski și Ucrainei care luptă pentru libertate cu un curaj, o sfidare și o demnitate incredibile. Lituania este întotdeauna alături de voi", a scris Gitanas Nausėda.

Norvegia și Marea Britanie va livra micro-drone Ucrainei

09:00VIDEO Demolare cu protest. Letonia sfidează Rusia și începe demontarea unui monument dedicat armatei roșii

08:40Norvegia și Marea Britanie vor furniza micro-drone Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a anunțat miercuri Ministerul norvegian al apărării, citat de Reuters.

Costul dronelor Teledyne Flir Black Hornet, folosite pentru recunoaștere și identificarea țintelor, va fi de peste 9 milioane de euro, a precizat ministerul într-un comunicat.

08:33Departamentul de apărare al SUA a publicat o serie de fotografii care arată soldați americani care încarcă armament destinat Ucrainei în avioanele de la baza comună McGuire-Dix-Lakehurst.

"Soldații noștri lucrează non-stop pentru a se asigura că poporul ucrainean are echipamentul de care are nevoie pentru a-și apăra țara", a scris pe Twitter secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Germania va livra armament suplimentar Ucrainei

08:23Cancelarul Olaf Scholz a declarat marți că Germania intenționează să livreze mai multe arme Ucrainei, în valoare de peste 500 de milioane de euro, a declarat o sursă pentru Reuters.

Un participant la o conferință online despre Ucraina, care a avut loc la Toronto, a declarat că Germania intenționează să furnizeze încă trei sisteme de apărare antiaeriană Iris-T, 12 vehicule blindate de recuperare, 20 de lansatoare de rachete, muniție de precizie și sisteme antidronă.

Armele ar urma să fie livrate în 2023, unele posibil mai devreme, deoarece comisia parlamentară de buget a Germaniei mai trebuie să aprobe livrările pe care Scholz le-a descris ca fiind o contribuție la modernizarea forțelor armate ale Ucrainei.

08:20Militari, oficiali, experți și refugiați din Ucraina răspund la întrebarea HotNews.ro: Ce te-a surprins cel mai mult în cele 6 luni de război? „Partizanii: nu i-am avut în Crimeea în 2014, dar este o plăcere să-i vezi acum”

08:02Armata rusă a lovit în noaptea de marți spre miercuri infrastructura din Zaporojie, potrivit primarului interimar , Anatolii Kurtiev, iar salvatorii lucrează la fața locului, transmite The Kyiv Independent.

07:46Autoritățile ruse l-au reținut pe politicianul Evgheni Roizman, cunoscut pentru criticile sale la adresa Kremlinului și, mai recent, a campaniei militare din Ucraina, a anunțat miercuri agenția rusă de presă TASS, citată de Reuters.

07:18Șase luni de război în Ucraina - 10 momente esențiale

01:16 Zelenski despre suspecta în cazul uciderii Dariei Dughina: „Nu e responsabilitatea noastră”

00:53 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că țara sa a trecut de cel mai rău scenariu al invaziei rusești. Principalul pericol care rămâne pentru Kiev

00:36 Polonia cere Germaniei să demonteze gazoductul Nord Stream 2: „Nu există nicio revenire la afaceri ca de obicei”

23:55 Reuters: SUA vor anunța cel mai mare pachet de asistență militară pentru Ucraina de până acum

23:32 Venirea toamnei provoacă noi îngrijorări la Kremlin / De ce se tem consilierii lui Vladimir Putin

22:46Cum ironizează ministerul ucrainean al Apărării noua explozie din Belgorod: „Cele 5 cauze principale ale exploziilor din Rusia”

Rezumatul celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Ucraina se pregătește pentru posibile lovituri brutale în momentul în care marchează ziua independenței și 31 de ani de la sfârșitul regimului sovietic. Autoritățile au anulat festivitățile din Kiev, în timp ce oficialii avertizează că Rusia se pregătește să atace capitala. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că are informații de la serviciile de informații ucrainene și de la partenerii internaționali că există o amenințare sporită, în timp ce SUA au declarat că sunt de părere că Rusia va viza infrastructura civilă și guvernamentală în următoarele zile. Ministerul ucrainean al apărării i-a sfătuit pe ucraineni să fie deosebit de atenți.
  • Zelenski a promis, de asemenea, să redea Crimeea Ucrainei, afirmând că aceasta va deveni parte a Uniunii Europene, împreună cu restul țării.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU va vizita centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, "în următoarele zile, dacă negocierile în curs de desfășurare vor avea succes".
  • Ucraina a acuzat Rusia că a organizat adopții ilegale de copii ucraineni după ce i-a transferat din teritoriile ocupate în Rusia continentală. "Peste 1.000 de copii din Mariupol", un oraș din sudul Ucrainei ocupat de trupele rusești, "au fost transferați în mod ilegal către străini în Tyumen, Irkutsk, Kemerovo și Altai Krai" din Siberia, a anunțat ministerul ucrainean de externe.
  • ONU s-a declarat "foarte îngrijorată" de planurile autorităților susținute de Rusia de a organiza procese pentru soldații ucraineni capturați la Mariupol. Oficialii pro-ruși par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a stabili ceea ce ei numesc un "tribunal internațional", iar un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război, consideră ONU.