​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice responsabilitate a țării sale în cazul morții Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, ucisă în explozia unei maşini-capcană, el afirmând că suspecta în acest caz nu este cetățean ucrainean, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
  • „Aceasta nu este responsabilitatea noastră” - a spus Zelenski marți. „(Femeia) nu e cetățean al țării noastre... nu suntem interesați de ea”.
  • „Ea nu se află pe teritoriul Ucrainei - ocupat sau nu”, a adăugat el.

În vârstă de 29 de ani, Daria Dughina, jurnalistă şi politolog, a fost ucisă sâmbătă seara în urma exploziei mașinii pe care o conducea pe o şosea în apropiere de Moscova. Ea era fiica lui Aleksandr Dughin (60 de ani), filosof şi scriitor ultranaţionalist care promovează o doctrină imperialistă. La fel ca tatăl său, ea susţinea deschis ofensiva militară rusă în Ucraina.

În urma unei anchete de două zile, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a dat vina pentru uciderea Dariei Dughina pe serviciile speciale ucrainene. Ucraina a negat însă orice implicare, calificând afirmațiile FSB drept invenții.

Cine a ucis-o pe Dughina, conform variantei Moscovei: o ucraineancă ce a pregătit atacul timp de o lună și apoi a fugit din Rusia

Varianta oficială a Rusiei, prezentată luni de FSB, este că atacul asupra fiicei lui Aleksandr Dughin a fost comis de Natalia Vovk, o ucraineancă născută în 1979, care a sosit în Rusia în luna iulie alături de fiica ei în vârstă de 12 ani și a petrecut o lună de zile pregătind atacul.

Potrivit versiunii rusești a evenimentelor, presupusa atacatoare a participat sâmbătă seara la un eveniment în apropierea Moscovei, la care se aflau și Dughina și tatăl ei, înainte de a declanșa o „explozie controlată” a mașinii în care se aștepta să se afle Aleksandr Dughin.

Ea ar fi fugit apoi din Rusia în Estonia, trecând granița dintre cele două țări.

Estonia a respins ferm acest lucru, ministrul eston de externe Urmas Reinsalu declarând marți într-o intervenție televizată că „privim asta drept o nouă dovadă dintr-o foarte lungă serie de provocări ale Federației Ruse și nu avem nimic în plus de declarat în momentul de față”.

Poliția estoniană a precizat luni că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Vovk.

___