În cea de-a 181 zi a invaziei ruse din Ucraina, tensiunile escaladează. Rusia acuză serviciile de informații ale Ucrainei că au ucis-o pe Darya Dughina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist. Secretarul general al ONU a cerut luni stoparea „agitării sabiei nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment de maxim pericol”. Un înalt diplomat rus a exclus o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Volodimir Zelenski si Andrzej Duda, la KievFoto: Ruslan Kaniuka/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 181 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:16 Zelenski despre suspecta în cazul uciderii Dariei Dughina: „Nu e responsabilitatea noastră”

00:53 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că țara sa a trecut de cel mai rău scenariu al invaziei rusești. Principalul pericol care rămâne pentru Kiev

00:36 Polonia cere Germaniei să demonteze gazoductul Nord Stream 2: „Nu există nicio revenire la afaceri ca de obicei”

23:55 Reuters: SUA vor anunța cel mai mare pachet de asistență militară pentru Ucraina de până acum

23:32 Venirea toamnei provoacă noi îngrijorări la Kremlin / De ce se tem consilierii lui Vladimir Putin

22:46Cum ironizează ministerul ucrainean al Apărării noua explozie din Belgorod:„Cele 5 cauza principale ale exploziilor din Rusia”

22:10Un avion misterios al Forțelor Aeriene Ungare a aterizat la Moscova și s-a întors după o zi

21:49 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anticipează o iarnă grea şi un război de uzură în Ucraina

21:24Erdogan îi cere lui Vladimir Putin să dea Crimeea înapoi Ucrainei: „Anexarea a fost ilegitimă și ilegală”

21:04UE trebuie să îndure şi să-şi menţină unitatea în faţa Moscovei, declară Josep Borrell

20:47 Ambasada SUA la Kiev îndeamnă cetăţenii americani să părăsească imediat Ucraina

20:34 VIDEO Nouă explozie în regiunea rusească Belgorod. Rușii dau vina pe căldură și „efectul de lupă”

Mulți civili încearcă să părăsească Kievul de teama unui atac rusesc de Ziua Independenței

20:19FOTO Un turist rus a dezvăluit poziția unui sistem de apărare antiaeriană S-400 din Crimeea

20:00 Emmanuel Macron îndeamnă comunitatea internaţională să nu manifeste „nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis” faţă de Rusia

19:36Ucraina a dezvăluit de câți bani ar avea nevoie să rămână pe linia de plutire până sfârșitul anului

19:20 Kievul acuză Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi din zone ocupate spre Rusia.

18:59A fost asasinată Daria Dughina de serviciile secrete rusești? Unii analiști străini par convinși că da

18:51Mulți civili încearcă să părăsească Kievul de teama unui atac rusesc de Ziua Independenței de miercuri. „Cu siguranță există o oarecare îngrijorare” că un atac ar putea lovi centrele de luare a deciziilor, a confirmat, la BBC, Alex Rodnianski, consilierul președintelui ucrainean.

18:38Palatul Victoria va fi iluminat în culorile drapelului ucrainean marţi, între orele 20.00 şi 24.00, cu prilejul marcării Zilei Drapelului de Stat al Ucrainei, şi miercuri, între orele 20.00 şi 24.00, de Ziua Independenţei Ucrainei, a anunțat Guvernul.

18:31Serghei Lavrov: Rusia nu va avea „nicio milă” față de cei responsabili de uciderea Dariei Dughina

18:23 ONU și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la posibilele procese ale prizonierilor de război ucraineni la Mariupol, subliniind că este interzisă crearea instanțelor destinate exclusiv judecării acestora.

„Suntem îngrijorați de rapoartele conform cărora Federația Rusă și grupurile armate afiliate acesteia din Donețk plănuiesc – posibil în următoarele zile – să judece prizonierii de război ucraineni în ceea ce este descris ca o „curte internațională” la Mariupol”, a spus o purtătoare de cuvânt a Înaltuli Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, citată de AFP.

Ucraina critică ambasadele occidentale pentru că și-au îndemnat cetățenii să evacueze țara, de teama întețirii atacurilor Rusiei

18:20 Preşedintelui rus Vladimir Putin nu trebuie să i se permită să repete anexarea Peninsulei Crimeea şi în alte părţi ale Ucrainei, a declarat marţi premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson.

El a făcut aceste declarații într-un mesaj video adresat participanţilor la conferinţa internaţională Platforma Crimeea, găzduită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Johnson spunând că aliaţii trebuie să sprijine în continuarea Ucraina până când forţele ruse se retrag de pe întreg teritoriul ucrainean.

"Putin plănuieşte să facă în alte părţi ale Ucrainei - într-adevăr în toată Ucraina - ceea ce a făcut cu Crimeea. El pregăteşte mai multe anexări şi mai multe simulacre de referendumuri. În faţa asaltului lui Putin noi trebuie să continuăm să le furnizăm prietenilor noştri ucraineni tot sprijinul militar, umanitar, economic şi diplomatic de care au nevoie până când Rusia pune capăt acestui război îngrozitor şi îşi retrage forţele din întreaga Ucraină", a afirmat liderul britanic.

17:47 Mihail Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, critică ambasadele occidentale pentru că și-au îndemnat cetățenii să evacueze Ucraina înainte de ziua independenței țării. Declarațiile sale vin în contextul în care Departamentul american de stat a avertizat că Rusia ar putea lansa atacuri intense miercuri, de sărbătoarea națională a Ucrainei.

"Șase luni. Monstrul continuă să ne terorizeze din cauza lipsei de coordonare globală, a lipsei voinței politice și a lipsei armamentului. Poate că este timpul să schimbăm abordarea".

17:40Turiştilor ruşi li s-ar putea interzice intrarea în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Finlanda dacă Uniunea Europeană nu adoptă o interdicţie la nivelul întregului bloc, spune ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

17:22„Anul acesta, mai mult decât în ​​oricare alt an, culorile galben și albastru simbolizează libertatea care refuză să se predea tiraniei”, a scris pe Twitter ministrul de Externe, Dmitro Kuleba. El a postat acest mesaj marți, de Ziua Drapelului Național, sărbătorită cu o zi înainte de Ziua Independenței Ucrainei, care marchează ruperea Ucrainei de sub dominația sovietică în 1991.

16:57 Rusia își avertizează partenerii despre „pericolele” exercițiilor militare comune cu americanii

16:50Turcia acuză state NATO că vor prelungirea războiului în Ucraina şi sabotarea acordului privind exportul de cereale. „Nu spun SUA, dar SUA au o anumită participare” - a afirmat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

VIDEO Aleksandr Dughin, la catafalcul fiicei sale: Printre primele ei cuvinte au fost „Rusia, imperiul nostru”

16:35VIDEO Aleksandr Dughin, la catafalcul fiicei sale: Printre primele ei cuvinte au fost „Rusia, imperiul nostru” / Daria Dughina, comparată cu Ioana d'Arc

15:24 Germania a înregistrat aproape un milion de refugiați din Ucraina de la invazia rusă, în 24 februarie, a anunțat marți Ministerul german de Interne, conform The Guardian.

36% din totalul de 967.546 de persoane care au fugit de război și au intrat în Germania sunt copii. Dintre adulți, trei din patru sunt femei și aproximativ 8% au peste 64 de ani. Aproape 155.000 de elevi ucraineni au fost înscriși la școlile germane.

15:00Poliția cipriotă a arestat o ucraineancă suspectată că a amenințat cu un cuțit un grup de ruși în timp ce aceștia sărbătoreau Ziua Drapelului Național, a relatat marți presa locală, citată de Reuters.

14:42Comunitatea ucraineană Zi de Bine organizează miercuri, în Piaţa Universităţii, un Flash Mob cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, potrivit Agerpres.

În cadrul evenimentului va avea loc un spectacol de muzică ucraineană, un recital de poezii şi o acţiune caritabilă în sprijinul Forţelor Armate ale Ucrainei. Manifestarea se va desfăşura între orele 19,00 - 20,00.

14:30Palatul Parlamentului va fi iluminat, marţi şi miercuri, în culorile drapelului Ucrainei, respectiv albastru şi galben, pentru a marca Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 23 august, şi Ziua Independenţei, sărbătorită pe 24 august, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor, citat de news.ro.

Conform sursei citate, prin iluminarea clădirii Parlamentului, România îşi arată solidaritatea cu statul vecin, afectat de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva sa.

Zelenski spune că va răspunde pe măsură dacă trupele rusești vor lansa atacuri de Ziua Independenței Ucrainei

14:25Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți Moscova că va răspunde pe măsură în cazul în care forțele rusești vor lansa atacuri de Ziua Independenței Ucrainei sau în jurul acestei date, când se marchează și jumătate de an de când președintele Vladimir Putin a început războiul din Ucraina, transmite Reuters.

14:11Biroul ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi susţinuţi de Rusia de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol (sud-estul Ucrainei), pe prizonierii de război ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război, potrivit Reuters.

13:35Ucraina susține că Rusia a pierdut 45.400 de soldați de la începutul invaziei, potrivit The Kyiv Post.

13:29Forțele ucrainene au bombardat marți o clădire care adăpostește sediul administrației locale din Donețk, controlat de separatiști, a relatat agenția rusă de de presă TASS, citând oficiali instalați de Rusia, transmite Reuters.

13:07Primarul din Dnipro, Boris Filatov, îi îndeamnă pe locuitori să stea la adăpost, avertizând că rachete lansate de ruși cad asupra caselor, scrie The Guardian.

"Vă rugăm să stați la adăpost. Există deja fapte - rachete au căzut pe case particulare. Așteptăm informații oficiale de la Administrația Militară și vom reveni cu detalii", a scris pe Facebook primarul din Dnipro.

12:48Politicienii ruși o martirizează pe Daria Dughina. "Ea a murit pentru Rusia, în patria mamă și pe linia frontului care nu este în Ucraina"

Consiliul ucrainean de Securitate Naţională: Asasinarea Dariei Dughina, executată de serviciile secrete rusești

12:37Asasinarea Dariei Dughina. „A fost executată de serviciile secrete rusești” - Consiliul ucrainean de Securitate Naţională

12:16Ambasada SUA de la Kiev, îngrijorată în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unor atacuri ruseşti în Ucraina zilele următoare, în jurul Zilei Independenţei din această ţară, le-a cerut din nou cetăţenilor americani să plece dacă pot face asta în siguranţă, scrie Reuters.

"Departamentul de Stat are informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile pentru a lansa atacuri asupra infrastructurii civile şi unităţilor guvernamentale din Ucraina zilele viitoare. Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să plece din Ucraina acum, folosind opţiunile de transport terestru privat aflate la dispoziţie, dacă pot face asta în siguranţă", a precizat ambasada pe site-ul său, într-un mesaj de avertizare.

Ucraina a interzis celebrările publice în capitală miercuri, când se aniversează independenţa de sub conducerea sovietică, invocând o ameninţare sporită a unui atac.

11:45SUA au condamnat luni atentatul cu bombă în care şi-a pierdut viaţa Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin, şi au subliniat faptul că Ucraina a negat orice responsabilitate pentru acest atac, transmite EFE.

11:39Fost parașutist rus care a criticat public invazia în Ucraina: „Care este următorul pas, război nuclear?” / Ce spune despre furturile comise de soldații ruși

11:15Rusia ar mobiliza armament și trupe la centrala nucleară de la Zaporojie

Kremlinul cumpără Google-ul rusesc pentru a controla și mai bine peisajul media

10:53Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că 825 de persoane au fost evacuate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

10:39Principala firmă de internet din Rusia, Yandex, a declarat marți că a fost de acord să vândă agregatorul său de știri și pagina yandex.ru către rivalul VK, grupul tehnologic rus care deține în special rețeaua de socializare VKontakte, controlat de stat, o mișcare prin care probabil se va limita și mai mult accesul rușilor la mass-media independente, potrivit Reuters.

10:22În ultimele 24 de ore, au intrat in România 12.085 de cetăţeni ucraineni, numărul lor fiind în scădere faţă de ziua precedentă, conform Poliției de Frontieră. Începând cu 10 februarie și ăână luni, ora 24.00, au intrat în România 2.040.645 de cetăţeni ucraineni.

10:15 Exporturile de mărfuri agricole ucrainene au scăzut cu aproape jumătate de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, conform datelor Ministerului ucrainean al Agriculturii, scrie Reuters.

Exporturile agricole în perioada 24 februarie – 15 august a acestui an au scăzut la 10 milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele ministerului.

Se estimează că recolta de cereale din 2022 din Ucraina va scădea la aproximativ 50 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021.

Porturile maritime ucrainene au fost blocate de la declanșarea războiului, lăsând o cantitate mare de culturi fie nerecoltate, fie distruse. La sfârșitul lunii iulie, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia. Dar chiar și cu porturile deschise, exporturile agricole ale Ucrainei sunt semnificativ mai mici decât înainte de conflict, când Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale pe lună.

Rusia vrea să refacă ruta de la podul Antonovski

10:03Președintele polonez Andrzej Duda a ajuns la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi lideri vor discuta despre situația actuală din Ucraina, sprijinul economic și umanitar și cooperarea bilaterală, potrivit canalului oficial de Twitter al lui Duda.

09:43În weekend, Rusia a început probabil să deplaseze barje în vederea construirii unei importante pasarele plutitoare peste râul Nipru, imediat lângă podul Antonovskii, care a fost distrus, se arată în cea mai recentă evaluarea a ministerului britanic al apărării. Traversarea râului este un punct-cheie între Hersonul ocupat de Rusia și estul țării.

Timp de mai multe săptămâni, forțele rusești și civilii din zonă s-au bazat pe o traversare cu feribotul a râului Nipru. Dacă Rusia finalizează podul improvizat, este foarte probabil că va crește capacitatea punctului de trecere în comparație cu cea a feribotului.

Un pod plutitor ar fi probabil în continuare vulnerabil la o acțiune ofensivă ucraineană, susține serviciile secrete britanice.

09:33Ucraina va primi cel puțin 65 de milioane de euro pentru reconstrucție din partea Țărilor de Jos, relatează The Kyiv Independent. Pachetul de ajutor include o cofinanțare din partea companiilor olandeze pentru reconstruirea infrastructurii ucrainene distruse de război. O sumă suplimentară de 10 milioane de euro va fi pusă la dispoziție pentru deminare, iar 1 milion de euro va fi alocat pentru a sprijini planurile inițiale de proiectare pentru reconstrucția a trei orașe: Herson, Odesa și Nikoalev.

Ucraina are nevoie de 50 de HIMARS pentru a „schimba complet cursul războiului”

09:13Cât ar costa armele necesare pentru ca Ucraina să câștige războiul - oficial ucrainean

09:05Cum a schimbat războiul din Ucraina economia globală. Cinci indicatori relevanț. INFOGRAFICE

08:36Forțele rusești au lovit o centrală termică din orașul Mariupol, afirmă marți dimineațăc onsilierul primarului orașului, Petro Andrușcenko, potrivit The Guardian.

"Rușii au aruncat în aer sala cazanelor. În loc să pregătească orașul pentru iarnă, ocupanții distrug chiar și rămășițele", a scris Petro Andrușcenko pe canalul său de Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă imagini video neconfirmate care ar arăta momentul în care instalația a fost lovită.

08:27Ucraina a restabilit o legătură feroviară cu Republica Moldova după o întrerupere de aproape 25 de ani, iar conexiunea ar putea transporta 10 milioane de tone de marfă pe an, a declarat luni seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Oficialii ruși declara indirect independența regiunii Zaporojie

07:55Oficialii ruși din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența regiunii față de Ucraina, identificând în mod fals cetățenii ucraineni care intră în regiunea ocupată ca fiind solicitanți de azil temporar., notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa publicată în noaptea de luni spre marți.

07:30Bursa din Moscova va interzice utilizarea dolarului ca garanţie pentru a subscrie tranzacţii, din 29 august, deoarece Rusia încearcă să reducă dependenţa de monedele naţiunilor care i-au impus sancţiuni, transmite Reuters.

Un comunicat publicat pe site-ul bursei arată că noua politică va intra în vigoare pe 29 august. Nu au fost oferite detalii.

La începutul acestei luni, Bursa din Moscova, care este cea mai mare bursă din Rusia, a declarat că va limita utilizarea dolarilor ca garanţie de la 50% la 25%, notează news.ro.

06:58Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează în curând să lanseze noi atacuri la adresa infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale

05:55 ​Zelenski: Numărul total al diferitelor rachete de croazieră pe care Rusia le-a folosit împotriva noastră se apropie de 3.500

00:42 Aliații Rusiei creează tot mai pronunțat un profil de securitate alternativ la cel al lui Vladimir Putin

00:14Nici SUA nu sunt de acord cu eliminarea vizelor pentru ruși, măsură cerută de Ucraina

23:35Dmitro Kuleba a precizat care sunt cele două țări din UE care refuză să ofere arme Ucrainei

Rezumatul celor mai importante evenimente din ultimele 24 de ore

  • Rusia a acuzat serviciile de informații ale Ucrainei că au comis uciderea lui Darya Dughina, fiica unui ideolog rus ultra-naționalist. Serviciul de securitate FSB din Rusia a publicat informații și un videoclip despre presupusa autoare a atentatului.
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut stoparea „agitării sabiei nucleare”, afirmând că lumea se află într-un „moment de maxim pericol”. Șeful ONU a descris situația de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, ca fiind critică. Bombardamentele și luptele în zonă continuă.
  • Soldații ucraineni care au fost luați prizonieri după bătălia pentru Mariupol au acuzat forțele ruse de tortură în timpul captivității.
  • Singurul pod peste râul Nipru din orașul Herson ocupat de ruși a fost lovit de rachete Himars de înaltă precizie furnizate de SUA, rănind 15 persoane, a declarat o sursă agenției de presă Interfax din Rusia. Podul este un punct cheie pentru transportul militar rusesc în regiune.
  • SUA au respins apelul Ucrainei de interzicere totală a vizelor pentru ruși, spunând că Washingtonul nu ar dori să închidă ușile pentru dizidenții Rusiei și pentru cei vulnerabili la abuzurile drepturilor omului. Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a spus și el că se opune interzicerii totale a vizelor pentru ruși.
  • Cancelarul german lucrează pentru a găsi alternative la gazul rusesc. Olaf Scholz vrea să elimine dependența țării de gazul rusesc și să găsească alte căi de aprovizionare cu energie. Scholz s-a întâlnit luni la Montreal cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.
  • Ucraina a restabilit o legătură feroviară cu Moldova vecină, care ar putea transporta 10 milioane de tone de marfă pe an, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. Linia de 22 km (12 mile) merge din vestul Ucrainei până în Moldova. Ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksander Kubrakov, a declarat că legătura va oferi o rută alternativă din portul Odesa de la Marea Neagră.
  • Un înalt diplomat rus a exclus o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU la Geneva, a declarat pentru Financial Times că nu vor exista discuții directe între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, adăugând că Moscova se așteaptă la un conflict prelungit.