Oficialii ruși din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența regiunii față de Ucraina, identificând în mod fals cetățenii ucraineni care intră în regiunea ocupată ca fiind solicitanți de azil temporar, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa publicată în noaptea de luni spre marți.

Ucraineni evacuați din regiunea HersonFoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șeful administrației instalate de Moscova în regiunea Zaporojie, Evgheni Balițki, a semnat un ordin care declară cetățenii ucraineni care sosesc în regiunea ocupată Zaporojie ca solicitanți de azil temporar în baza legislației ruse.

Ordinul prevede înregistrarea atât a cetățenilor ucraineni, cât și ruși în funcție de locul de reședință sau de locul de sosire în părțile ocupate de Rusia din regiunea Zaporojie și prevede distribuirea de formulare de identificare temporară pentru toți "apatrizii".

Ucrainenii și rușii se pot înregistra dacă prezintă dovada cererii lor de azil temporar.

Dreptul internațional prevede că un refugiat este o persoană din afara țării sau care este apatridă care solicită "azil temporar" într-o altă țară pentru a scăpa de persecuții.

Așdar, autoritățile pro-Kremlin clasifică în mod fals toți ucrainenii care intră în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie drept refugiați care fug de persecuțiile din Ucraina.

Prin clasificarea tuturor ucrainenilor ca refugiați, autoritățile de ocupație rusești stabilesc o nouă categorie juridică care ar putea avea propriile restricții.

Autoritățile de ocupație rusești pot folosi statutul de refugiat pentru a restricționa ucrainenii care se întorc temporar în teritoriile ocupate după ce au fost evacuați din acestea. Ordinul îi va afecta probabil pe cetățenii ucraineni care călătoresc în regiunea ocupată Herson prin punctul de control din Vasylivka, regiunea Zaporojie.

Informațiile celei mai recente evaluări a războiului din Ucraina făcută de ISW:

  • Autoritățile susținute de Rusia din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența zonelor ocupate ale regiunii prin identificarea falsă a cetățenilor ucraineni care intră din Ucraina neocupată ca solicitanți de azil temporar.
  • Forțele rusești au efectuat atacuri la sud-vest și sud-est de Izyum.
  • Forțele ruse au continuat atacurile terestre la sud-est de Siversk și la nord-est și sud de Bakhmut.
  • Forțele ruse au continuat încercările de a avansa de la periferia nordică și vestică a orașului Donețk și au efectuat atacuri terestre limitate la sud-vest de orașul Donețk.
  • Forțele rusești au înregistrat câștiguri marginale de-a lungul liniei Nikolaev-Herson.
  • Serviciile de informații ucrainene au declarat că Republica Populară Lugansk va începe procesele de "mobilizare generală" la 1 septembrie.
  • Regiunea Prymorsky Krai a anunțat formarea unui nou batalion de voluntari pentru reparații și servicii.
  • Partizanii ucraineni au continuat să desfășoare atacuri împotriva forțelor rusești în Melitopolul ocupat de ruși.

-------------

Evenimentele de marți privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro