Turcia susține integritate teritorială a Ucrainei și respinge anexarea ilegală a Crimeii, a declarat marți președintele turc Recep Erdogan, citat de agenția Anadolu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

„Returnarea Crimeii Ucrainei, din care este o parte inseparabilă, este o cerință esențială a dreptului internațional”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis la Summitul Platforma Crimeii, un eveniment organizat pentru a coordona răspunsul internațional la anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova în 2014.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii și a declarat deschis din prima zi că acest pas (anexarea) este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care nu are doar fundamente juridice ci și morale”, a adăugat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai spus că protejarea integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a unității sale politice, este „critică” atât pentru securitatea și stabilitatea regională, cât și cea globală.

Erdogan cere eliberarea tătarilor din Crimeea

El a vorbit și despre tătarii din Crimeea, afirmând că protejarea acestor „compatrioți” este printre prioritățile guvernului său.

Erdogan a reiterat solicitarea Ankarei ca Nariman Dzhelyal, președintele executiv al Uniunii Tătarilor din Crimeea, și cel puțin alți 45 de tătari din Crimeea care au fost arestați de autoritățile ruse anul trecut să fie eliberați.

„Tătarii crimeeni care au suferit mari dureri de-a lungul istoriei luptă pentru o viață pașnică în țara lor. Turcia va continua să stea alături de guvernul ucrainean și tătarii crimeeni în acest proces”, a conchis președintele turc.

Acesta a promis că Ankara își va continua rolul de mediator între Rusia și Ucraina pentru „a asigura pacea în regiune”.

Comentariile președintelui turc vin după ce la începutul lunii august acesta s-a întâlnit la Soci cu Vladimir Putin, cei doi anunțând după întrevedere consolidarea cooperării în domeniul economic și energetic.

Mai devreme în cursul zilei de marți ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a acuzat că „state membre NATO” doresc prelungirea războiului din Ucraina, fără a preciza despre ce state ar fi vorba.

Urmărește ultimele evoluții din a 181-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.