​Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat din nou, luni, orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că Daria Dughina ar fi fost asasinată de către o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, conform CNN.

Mykhailo Podoliak Foto: Captura video
  • "Propaganda rusă trăieşte într-o lume ficţională (...) Unei femei (ucrainene) şi copilului său în vârstă de 12 ani li s-a atribuit responsabilitatea pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina.
  • Este surprinzător că nu au găsit şi "viza estonă" la faţa locului''. Viperele din serviciile speciale (ruse) au început o luptă între specii", a scris pe Twitter consilierul lui Zelenski.

Podoliak a negat categoric şi duminică orice implicare a Ucrainei în explozia în care a fost ucisă Daria Dughina: ''Ucraina categoric nu are nimic de-a face cu asta, pentru că noi nu suntem un stat criminal, ceea ce Rusia este, şi cu atât mai mult nu suntem un stat terorist''.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care îl conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

FSB susține că Daria Dughina ar fi fost asasinată de ucraineancă ce ar fi spionat-o timp de o lună

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că ''crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene'', iar autorul ei ar fi fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. ''În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură "Tradiţii", unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare'', a susținut serviciul secret rus.

În 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia, mai spune FSB.

Potrivit acestui serviciu, agenta ucraineană a închiriat un apartament în clădirea în care locuia şi Daria Dughina, pe care a urmărit-o aproape o lună în acţiunea de planificare a atentatului, şi a folosit un autoturism căruia i-a schimbat trei plăcuţe de înmatriculare.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.