Statele Unite au respins luni îndemnul Ucrainei de a suspenda temporar eliberarea de vize pentru cetățenii ruși, administrația democrată de la Washington afirmând că nu vrea să închidă poarta pentru disidenții din Rusia și alte persoane aflate în pericol, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski si Joe BidenFoto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat partenerii occidentali să ia această măsură mai devreme în cursul lunii august, afirmând că rușii ar trebui lăsați să „trăiască în lumea lor” timp de un an, până când își vor schimba filosofia.

El a descris această măsură drept „cea mai importantă sancțiune” pe care Occidentul ar putea să o ia împotriva Rusiei. Pe 9 august Estonia și Finlanda au propus în mod oficial Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a cerut premierul estonian Kaja Kallas la momentul respectiv.

Însă cancelarul german Olaf Scholz și șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-au exprimat deja opoziția față de o astfel de măsură. Implementarea sa la nivelul blocului comunitar ar necesita un vot unanim al statelor membre.

De ce se opune SUA eliminării vizelor pentru ruși

Un purtător de cuvânt al Departamentului de stat american a precizat luni că administrația președintelui Joe Biden a impus deja restricții legate de vize pentru oficialii de la Kremlin, subliniind însă că abordarea SUA vizează identificarea persoanelor responsabile de războiul din Ucraina și tragerea lor la răspundere.

„SUA nu ar vrea să închidă căile de refugiu pentru disidenții din Rusia și altor persoane care sunt vulnerabile față de încălcarea unor drepturi ale drepturilor omului”, a explicat purtătorul de cuvânt.

„De asemenea am spus clar că este important să tragem o linie între acțiunile și politicile guvernului rus în Ucraina și oamenii din Rusia”, a subliniat acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 180-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.