Rusia a tras luni dimineață rachete asupra unor orașe situate la vest de cea mai mare centrală nucleară din Europa, în sudul Ucrainei, în timp ce capitala Kiev a interzis mitingurile pentru a aniversa independența față de regimul sovietic (24 august), de teama unor atacuri rusești.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de luni, ziua 180 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:42 Aliații Rusiei creează tot mai pronunțat un profil de securitate alternativ la cel al lui Vladimir Putin

00:14Nici SUA nu sunt de acord cu eliminarea vizelor pentru ruși, măsură cerută de Ucraina

23:35Dmitro Kuleba a precizat care sunt cele două țări din UE care refuză să ofere arme Ucrainei

22:58 Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul anului

22:24Șefa Russia Today pare să recunoască implicarea Rusiei în una dintre cele mai notorii tentative de asasinat din ultimii ani

21:38Ce arată asasinarea Dariei Dughina despre Kremlin și temutul FSB al Rusiei? Explicațiile istoricului Mark Galleotti

20:30 Pentru Europa ar putea urma chiar şi zece „ierni dificile”, avertizează premierul Belgiei

20:15 Privată de gazul rusesc, Bulgaria vrea să renegocieze cu Gazprom

20:09Poliția și Garda de Frontieră din Estonia spun că pot oferi informații despre persoanele care trec granița țării „doar în cazurile stabilite de lege”, ci nu în situația în care serviciul special rus îi acuză de ceva în presă, scrie The Guardian. Un purtător de cuvânt al Poliției și Gărzii de Frontieră din Estonia a mai spus că nu au primit nicio solicitare de informații din partea autorităților ruse.

Reacția vine după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că asasinarea Dariei Dughina ar fi fost fost pregătită de serviciile secrete ucrainene, iar autorul ei ar fi fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979, care ar fi plecat apoi spre Estonia.

19:56 Vor fi afectați cu adevărat rușii de suspendarea vizelor pentru Europa? Câteva exemple și un lucru care le scapă liderilor europeni

19:34Propaganda rusă susține că spioana ucraineană care ar fi asasinat-o pe Daria Dughina ar fi făcut parte din regimentul Azov și publică o fotografie cu ea / Cum răspunde Ucraina

19:28Rusia vrea o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema centralei nucleare Zaporojie

Prima declarație a lui ​Dughin, după moartea fiicei sale

19:00​Aleksandr Dughin susține că fiica sa, Daria, a fost ucisă „pe furiș de dușmanii Rusiei” cerând „mai mult decât răzbunare”. „Avem nevoie de victorie, asă că, vă rog, câștigați”, este prima sa declarație postată pe telegram de un prieten de familie, Konstantin Malofeev.

18:52FOTO Armata ucraineană a lovit din nou podul Antonovskiy de peste Nipru: „Le amintim rușilor de prezența noastră”

18:41Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a negat din nou, luni, orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că Dariei Dughina ar fi fost asasinată de către o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, conform CNN.

17:59Prima reacție a lui Vladimir Putin față de moartea Dariei Dughina, fiica ideologului său pro-război

17:53Avioane ale armatei americane au survolat mai multe ţări din sud-estul Europei pentru a arăta „angajamentul” SUA faţă de membrii NATO, pe fondul războiului din Ucraina

17:49 VIDEO Ucrainenii au trimis la atac drona Bayraktar TB-2 „Vanagas”

17:10Estonia cere mai multe sancţiuni împotriva Rusiei. „Trebuie să facem ca preţul agresiunii pentru agresor să crească puternic înainte de venirea iernii. Cele şapte pachete (de sancţiuni) de până acum nu au exercitat o presiune suficientă asupra lui Putin pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul eston de externe Urmas Reinsalu.

Noul pachet de sancţiuni sugerat de Estonia ar urma să cuprindă un embargo energetic complet, noi restricţii asupra unor mărfuri şi persoane, precum şi interdicţia pentru cetăţenii ruşi de a călători în UE.

Bulgaria susţine că e necesară reluarea discuţiilor privind livrările de gaze din Rusia

16:00 Bulgaria va trebui să poarte discuții cu compania rusă Gazprom pentru a relua livrările de gaze naturale care au fost oprite în aprilie, a afirmat luni ministrul interimar al energiei, după ce guvernul dela Sofia a promis că va asigura livrări adecvate pentru iarnă.

Rossen Hristov nu a precizat când vor avea loc discuțiile cu compania rusă, deși a declarat că Sofia va purta discuții cu Azerbaidjanul în această săptămână pentru a stimula livrările azere și va discuta cu comercianții de gaze din Turcia.

„Având în vedere cererile mediului de afaceri și ale sindicatelor, în realitate discuțiile cu Gazprom pentru reînnoirea livrărilor sunt inevitabile", a declarat ministrul

16:39 Promisiunea făcută de cancelarul Olaf Scholz lui Putin înainte de declanșarea războiului din Ucraina

15:34 Șeful armatei ucrainene a dezvăluit, în premieră, câți dintre soldații săi au murit în lupta contra invaziei ruse

15:11 Exporturile agricole ale Ucrainei vor crește probabil la aproximativ 4 milioane de tone în august, de la 3 milioane de tone în iulie, datorită acordului mediat de ONU care a deblocat porturile maritime ucrainene, a declarat luni un vicepreședinte al Consiliului Agricol ucrainean.

Denys Marchuk a spus că, în ciuda noilor oportunități de export, fermierii ucraineni se vor confrunta în continuare cu un deficit de fonduri și o treime dintre ei nu vor participa la însămânțarea cerealelor de iarnă 2022/23 la sfârșitul acestei luni. (Reuters)

14:52 Un diplomat rus de rang înalt a exclus o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a declarat că Moscova se așteaptă la un conflict prelungit.

Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU la Geneva, a declarat pentru Financial Times că nu vor exista discuții directe între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

El a afirmat că Moscova și Kievul au fost „foarte aproape" de a ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului în timpul negocierilor din aprilie și a acuzat SUA și aliații din NATO că au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a renunța la discuții.

Rușii acuză serviciile ucrainene de uciderea Dariei Dughina

14:45FSB susține că știe cine a ucis-o pe Dughina: O ucraineancă ce a pregătit atacul timp de o lună și apoi a fugit din Rusia

13:01 China continuă să alimenteze fondul de război al Rusiei prin achiziții în creștere de resurse energetice, în timp ce alte țări evită produsele rusești din cauza invaziei sale în Ucraina, a relatat luni Bloomberg.

În perioada martie-iulie, China a cheltuit 35 de miliarde de dolari pentru petrol, gaze și cărbune rusesc, față de 20 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente statistici ale vămilor chineze.

Numai în luna iulie, cheltuielile Chinei pentru energia rusă au crescut la 7,2 miliarde de dolari, de la 4,7 miliarde de dolari în iulie 2021.

12:24Autoritățile locale din Kiev au interzis de luni până joi evenimentele publice de amploare, mitingurile și alte adunări legate de aniversarea independenței (24 august), din cauza posibilității unor atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară din Kiev.

Zelenski a declarat că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât" în perioada premergătoare zilei de miercuri, care marchează, de asemenea, o jumătate de an de la invadarea Rusiei.

România vrea să cumpere sisteme „de război electronic”

12:09 „Embargo asupra gazelor (rusești) acum": Două tinere au protestat topless lângă cancelarul Olaf Scholz.

12:06Între timp în România, MApN se pregătește să cumpere sisteme „de război electronic în comunicații” de circa 1 miliard de lei, asta după ce în urmă cu câteva zile lansase o mega-licitație pentru achiziția de sisteme portabile de rachete antiaeriene de tip MANPADS.

11:29 Un iaht de lux deținut anterior de omul de afaceri rus sancționat Dmitri Pumpyansky va fi vândut la licitație marți, după ce miliardarul nu a reușit să ramburseze un împrumut de la JPMorgan Chase, potrivit site-ului unei case de licitații.

Vasul de 72 de metri, care dispune de mobilier de lux și cinci punți, valorează cel puțin 74,5 milioane de dolari. Acesta a fost confiscat în Gibraltar în luna martie. (Bloomberg)

11:17 Alte două nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului de export de cereale negociat de ONU și Turcia, a anunțat Ministerul turc al Apărării Naționale.

O declarație a ministerului, care nu a dezvăluit punctul de origine al celor două nave, a precizat că transporturile din porturile ucrainene continuă conform planului. (Al Jazeera)

Vladimir Putin, mesaj de ziua drapelului

11:13Rusia, ca „naţiune puternică şi independentă", va urmări doar acele politici "care îi satisfac interesele fundamentale", a susținut luni preşedintele rus Vladimir Putin, citat de presa rusă de stat, potrivit EFE.

Într-o înregistrare video de Zilei drapelului naţional, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că de la 1 septembrie toate şcolile din ţară vor începe fiecare săptămână şcolară cu o ceremonie de ridicare a drapelului şi intonarea imnului.

"Rusia va rămâne fidelă valorilor tradiţionale şi, ca naţiune puternică şi independentă, va urma doar acele politici care îi corespund intereselor fundamentale. Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre", a susținut Putin, citat de Sputnik.

10:17Doi civili au fost uciși în urma bombardamentelor lansate duminică de ruși în localitățile Horlivka și Kosteantînivka, conform guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirlenko, citat de The Kyiv Independent.

09:56 Potrivit estimării de luni a ucrainenilor, trupele ruse au pierdut în ultima zi 200 de soldați, 7 tancuri, 6 transportoare blindate, 4 piese de artilerie, 4 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 9 drone și 4 diferite vehicule, iar 4 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă ținta.

09:50 Ucrainenii au lovit azi-noapte un nou depozit de muniții al armatei ruse:

Melitopol: Partizanii au tăiat gâtul unui rus care a agresat o fetiță

09:34Rusia are probleme tot mai mari să motiveze trupele separatiste din Donețk care luptă alături de armata Moscovei, unele unități refuzând să mai lupte, în ciuda amenințărilor comandanților - evaluare britanică

09:07Președintele turc, Tayyip Erdogan, intenționează să discute în această săptămână cu omologul său rus Vladimir Putin despre situația de la centrala nucleară Zaporojie și despre soluționarea crizei declanșate de războiul din Ucraina, scrie agenția de stat rusă RIA Novosti, citând o sursă diplomatică, potrivit The Guardian.

Erdogan a spus că intenționează să discute cu Putin despre concluziile întâlnirii sale de la Liov cu Volodimir Zelenski și cu secretarul general al ONU António Guterres, precum și să îi ceară președintelui rus să ia măsuri specifice pentru a rezolva situația de la centrala Zaporojie.

08:38 Partizanii ucraineni au tăiat gâtul unui soldat rus care a încercat să agreseze sexual, duminică seară, o fetiță din Melitopolul ocupat, afirmă primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov:

Problema cu adevărat fundamentală a trupelor de invazie

08:17Trupele rusești au o problemă cu adevărat fundamentală / De ce nu vor mai putea cuceri teritorii în Ucraina în perioada următoare (evaluare Institutul pentru Studiul Războiului)

07:50 Zelenski a spus că nu vor fi posibile negocieri dacă Rusia va judeca soldații ucraineni din Mariupol, transmite Kyiv Independent.

Într-o alocuțiune video, liderul de la Kiev a declarat că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător" al soldaților ucraineni de la Mariupol, va fi eliminată posibilitatea unor negocieri cu Rusia.

„Rusia s-ar scoate singură de la masa negocierilor. Nu vor exista discuții. Țara noastră a spus ce dorește", a declarat Zelenski.

07:39Germania are șanse mari să treacă iarna care urmează fără a lua măsuri drastice, dar, cu toate acestea, se confruntă cu o perioadă dificilă și trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să restrângă și mai mult livrările de gaze, a declarat luni ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de Reuters.

„Încă ne așteaptă o iarnă foarte dificilă. Trebuie să ne așteptăm ca Putin să reducă și mai mult gazul", a declarat Habeck pentru postul german de televiziune ARD din Canada, unde se află într-o călătorie de trei zile împreună cu cancelarul Olaf Scholz.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind invazia rusă:

  • Rusia a susținut că rachetele sale Kalibr au distrus un depozit de muniție care conținea muniție pentru rachetele HIMARS fabricate în SUA în regiunea sud-estică ucraineană Odesa, în timp ce Kievul a declarat că a fost lovit un depozit de grâne.
  • Guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a scris pe Telegram că orașul Nikopol, care se află peste râul Dnipro de centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat în cinci ocazii diferite în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. El a precizat că 25 de obuze de artilerie au lovit orașul, provocând un incendiu de proporții la o unitate industrială și tăind curentul electric pentru 3.000 de locuitori.
  • Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei a fost lovit de mai multe rachete S-300 (în mod normal arme antiaeriene) duminică dimineața, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim pe Telegram.
  • Rusia a desfășurat rachete hipersonice Kinzhal de trei ori în cursul „operațiunii militare speciale" din Ucraina, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
  • Fiica unui ideolog ultranaționalist rus (Alexander Dughin) care pledează pentru absorbția Ucrainei de către Rusia, Daria Dughina, a fost ucisă într-un atac cu mașină capcană în afara Moscovei sâmbătă seara, au anunțat anchetatorii de stat ruși.
  • Liderii Marii Britanii, Statelor Unite, Franței și Germaniei au subliniat, în timpul unei convorbiri comune, importanța asigurării securității instalațiilor nucleare din Ucraina, a anunțat biroul premierului britanic Boris Johnson.
  • Alte patru nave care transportau alimente au părăsit porturile ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ridicând la 31 numărul total de nave care au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul acordului de export de cereale mediat de ONU.
  • Albania a declarat că investighează motivul pentru care doi ruși și un ucrainean au încercat să intre într-o fabrică de armament.

------------