Miercuri, Ucraina marchează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei. În această zi, acum 31 de ani (în 1991), Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean. Ucrainenii se tem că Rusia va marca „în felul ei” bucuria independenței ucrainenilor.

Un crater dupa un atac cu rachete al rușilor în apropiere de HarkivFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 179 a războiului din Ucraina:

07:35Noul material LIVE privind invazia rusă, cu evenimentele de luni, îl găsiți aici

22:00Fostul deputat rus Ilya Ponomarev spune că partizanii ruși sunt responsabili pentru atentatul cu bombă asupra mașinii în care se afla fiica Aleksandr Dughin, Daria Dughina, care a murit pe loc după explozia automobilului, potrivit The Guardian.

21:10În regiunea Dnipropetrovsk, rușii au tras asupra orașului Zelenodolsk, unde o femeie a murit, iar șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, relatează Ukrainska Pravda.

21:00Liderii american, francez, german şi britanic au îndemnat duminică la "reţinere" în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

20:17Un startup ucrainean folosește inteligența artificială pentru a crea harta distrugerilor provocate de Rusia în Ucraina

Rușii pregătesc închiderea spațiului aerian în anumite regiuni

19:40Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, comandamentul rus închide spațiul aerian în anumite secțiuni ale regiunilor Lipeșk, Voronej și Belgorod din 22 august până pe 25 august. Toate cele trei regiuni rusești sunt aproape de regiunile Harkiv și Lugansk din Ucraina, potrivit Kyiv Independent

19:18În Ucraina vor apărea noi alerte acustice: pentru pericol chimic și radiații și evacuare

18:47Cetăţenii cehi au trimis fix câte 1.968 de coroane (aproape 80 de euro) Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva Rusiei şi pentru a comemora invazia din 1968 a Cehoslovaciei de către trupele conduse de sovietici, a anunţat duminică ambasada Ucrainei, relatează The Guardian.

Cehii foloseau un cod de plată special pentru a dona 1.968 de coroane într-un cont deja existent creat de ambasada Ucrainei în Republica Cehă pentru a colecta fonduri.

„Chiar și în weekend, zeci și zeci de plăți în valoare de 1.968 de coroane ajung în contul nostru, vă mulțumesc mult, prieteni cehi!” a spus ambasada pe Twitter.

La 21 august 1968, armatele Uniunii Sovietice și aliații săi au trecut granițele în Cehoslovacia, pentru a zdrobi o mișcare de reformă care a demarat la începutul aceluiași an, sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Trupele au ucis zeci de civili, iar ocupația ulterioară a împins zeci de mii de oameni în exil. Trupele au plecat în cele din urmă după căderea guvernării comuniste în 1989.

18:28Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa, potrivit Agerpres.

17:25Rușii s-ar chinui din iulie să formeze un nou batalion de tancuri, dar nu sunt destui voluntari - Serviciul ucrainean de Informații

16:55Angajaților instituțiilor situate în cartierul guvernamental din Ucraina li se recomandă să lucreze de la distanță în perioada 22-26 august.

Aparatul Radei Supreme va funcționa de la distanță, cu excepția celor implicați în delegațiile internaționale, potrivit Ukrainska Pravda.

Asta, după ce președintele Volodimir Zelenski consideră că săptămâna viitoare Rusia ar putea încerca să comită acțiuni deosebit de crude.

16:48VIDEO Reacția lui Aleksandr Dughin la moartea fiicei sale și imaginile de după explozie

Rusia spune că a distrus un depozit de muniții în Odesa

15:53Doar una din 20 de rachete rusești atinge obiective militare. Restul rachetelor lovesc ținte civile, cum ar fi clădiri rezidențiale și infrastructură, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

15:33Rusia a anunţat, duminică, că rachetele sale Kalibr au distrus un depozit de muniţie din regiunea Odesa, unde erau depozitate rachete pentru sistemele americane HIMARS, în timp ce Kievul a declarat că de fapt a fost lovit un depozit de cereale, relatează Reuters.

15:20Volodimir Zelenski și Vitali Klitschko, mesaje puternice după victoria lui Oleksandr Usyk: „Vom câştiga şi împotriva barbarilor ruşi”

15:13 Un ales local, Andrii Lavrus, a anunţat într-o postare pe Telegram că Oleksandr Nakonecini, care conducea filiala SBU în regiunea Kirovohrad din ianuarie 2021, s-a sinucis cu un glonţ în cap, scrie news.ro.

14:40Șeful SBU din regiunea Kirovohrad, Oleksandr Nakonecini,, a fost găsit mort în locuința sa, potrivit Ukrainska Pravda. Victima avea o rană prin împușcare. Nakonechny conducea Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Kirovohrad din ianuarie 2021.

14:33Anchetatorii au deschis o investigație pentru omor în cazul fiicei lui Aleksander Dughin, care a murit după ce mașina pe care o conducea în apropiere de Moscova a sărit în aer, relatează agenția rusă de presă TASS. Un dispozitiv explozibil ar fi fost pus sub mașină la festivalul la care Daria Dughina a participat sâmbătă seară, potrivit unei surse judiciare citată de TASS.

Rusia ar fi folosit de trei ori rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina

13:39Rusia a desfășurat rachete hipersonice Kinzhal (Dagger) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numește o "operațiune militară specială" în Ucraina, a declarat duminică ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit Reuters.

13:15VIDEO Una dintre cele mai mari nave de război americane a ajuns în Lituania

12:47Șeful biroului prezidențial, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu este implicată în explozia mașinii în care se afla Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin - considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Ukrainska Pravda.

12:21Alte patru nave care transportă produse alimentare au părăsit porturile ucrainene, a anunțat duminică Ministerul turc al Apărării, ridicând la 31 numărul total al navelor care au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui acord de export de cereale negociat de ONU, potrivit Reuters.

Propaganda rusă amenință după moartea fiicei lui Dughin

12:14”Kievul se va zgudui!”. Ce amenință propaganda rusă după ce mașina Dariei Dughina a sărit în aer

11:14Pugilistul ucrainean Oleksandr Usyk, care a luptat alături de soldaţii ucraineni la începutul invaziei ruse din 24 februarie, şi-a păstrat centurile IBF, WBA şi WBO la categoria grea, după ce l-a învins la puncte pe britanicul Anthony Joshua, sâmbătă seară, la Jeddah.

În discursul către naţiune de sâmbătă seară, de dinaintea meciului, preşedintele Volodimir Zelenski a spus: „Îi susţinem pe toţi cei care reprezintă Ucraina, în special pe băiatul nostru Usik”, transmite News.ro.

La finalul partidei, Usyk s-a pus în genunchi, și-a făcut cruce și a ridicat privirea spre cer. Rivalul său i-a imitat gestul, iar apoi cei doi s-au îmbrățișat.

10:32Cine este Aleksandr Dughin, filosoful și politologul ale cărui idei se regăsesc în manevrele lui Putin din ultimii ani? /Ce spunea despre România

Rusia ar putea mobiliza trupe de pe front pentru a apăra Crimeea

10:24Rusia a fost în iulie cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, pentru a treia lună consecutiv, arată datele publicate sâmbătă, în timp ce rafinăriile independente şi-au intensificat achiziţiile la preţuri mici și le-au redus pe cele de la furnizori rivali precum Angola şi Brazilia, transmite Reuters.

09:59Grupul de comandă operațională "Sud" al forțelor armate ucrainene a anunțat că, în ultimele 24 de ore, artileria sa a distrus un post de comandă rusesc și două depozite de muniții în satele Chornobayivka și Starytsya, ucigând 75 de soldați ruși, notează The Kyiv Independent.

09:45ISW: Rusia ar putea mobiliza trupe de pe front pentru a apăra Crimeea / Guvernatorul cere populației să nu mai filmeze atacurile cu drone

09:10Ministerul albanez al apărării a anunțat sâmbătă că doi soldați au fost răniți în timp ce încercau să oprească doi ruși și un ucrainean care încercau să intre într-o fabrică de arme din centrul Albaniei, potrivit Reuters.

Zelenski: Rusia vrea să "răspândească deznădejdea și frica" înainte de Ziua Independenței

08:15Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să fie vigilenți înainte de ziua de miercuri, când se marchează 31 de ani de independență față de regimul sovietic, în timp ce sugerează că Ucraina va recupera Crimeea anul acesta, transmite Reuters.

06:42În regiunea Herson,rușii amenință părinții care nu-și trimit școlarii să studieze în cadrul noilor programe de învățământ cu evacuarea și confiscarea proprietăților. Potrivit autorităților, din septembrie va începe anul școlar, iar părinții copiilor care nu sunt de acord ca școlarii să învețe ”noile” adevăruri din cărțile de istorie vor fi amendați cu 148.000 de ruble”.

Fiica lui Dughin a murit într-un atentat

06:39 În regiunea Hmelnytskyi, un rezident local a a transmis reprezentantului Federației Ruse și fotografii și videoclipuri cu locația și mișcarea militarilor și echipamentelor Forțelor Armate. Bărbatul va fi judecat pentru trădare și riscă o sentință pe viață, scrie presa locală

06:20VIDEO Fiica lui Alexander Dughin, considerat "Rasputinul lui Putin", a murit după ce maşina în care se afla a explodat / Ruşii susţin că ţinta era tatăl ei

22:56Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a numit ideea interzicerii tuturor ruşilor să intre în ţările UE o manifestare a politicii naziste.

22:10Ucraina a primit deja aproximativ 100 de drone ca parte a proiectului „Armata de drone”. Alte 100 de drone comandate vor ajunge în octombrie, a declarat ministrul transformării digitale, Mihail Fedorov, potrivit Nexta. Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de 10.000 de drone – „pentru lupte urbane și recunoaștere”.

Rezumatul ultimelor 24 de ore:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie vigilenți săptămâna viitoare, miercuri fiind Ziua Independenței. În discursul său video de sâmbătă, Zelenskii a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să împrăștie deznădejde și frică”. „Toți trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a spus Zelenskiy.
  • Interdicția de intrare în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, va fi prelungită miercuri pentru întreaga zi, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Synehub.
  • Sâmbătă, Ucraina a lansat o nouă lovitură asupra sediului flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol. Oficialii din peninsula Crimeea au spus că sistemul de apărare antiaeriană a orașului a fost pus din nou în acțiune sâmbătă seara.
  • Trei persoane cu pașapoarte rusești și ucrainene au fost arestate în Albania pentru spionaj după ce au încercat să pătrundă într-o bază militară și într-o fabrică de arme din centrul Albaniei, a anunțat sâmbătă ministerul albanez al apărării. Doi soldați albanezi au fost răniți în incidentul de la baza Gramsh, a spus ministerul.
  • António Guterres, secretarul general al ONU, a spus că a fost mișcat de vederea unei nave cu grâu ucrainean care pleca din Turcia. Îngrășămintele și produsele agricole trebuie să poată ajunge pe piețele mondiale „fără obstacole”, altfel o criză alimentară globală ar putea lovi încă de anul viitor, a spus el.
  • Entitățile și indivizii rusi încearcă să folosească Turcia pentru a ocoli sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza războiului, a declarat adjunctul secretarului american al Trezoreriei, Wally Adeyemo
  • Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat sâmbătă că forțele sale au ucis un total de 44.900 de militari ruși