Atacurile care s-au intensificat în Crimeea în ultima perioadă ar putea forța Rusia să își retragă o parte din forțele din prima linie pentru a proteja peninsula anexată în 2014, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa de sâmbătă spre duminică.

Soldați ruși la un depozit de muniție din CrimeeaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oficialii ruși din Crimeea iau probabil în considerare consolidarea securității în peninsulă în urma atacurilor asupra infrastructurii militare rusești, iar astfel de măsuri ar putea îndepărta forțele de securitate rusești de la liniile de front, consideră think tank-ul din Statele Unite ale Americii.

Statul Major al Flotei Ruse din Sevastopol a fost atacat sâmbătă cu o dronă, incident confirmat și de guvenatorul din Crimeea, care a spus inițial că forțele rusești nu au reuțit să o doboare și a lovit acoperișul sediului Flotei Mării Negre.

Oficialul rus și-a retras apoi declarația și a susținut că un post de apărare aeriană a flotei a doborât drona, care a aterizat pe acoperiș și a luat foc.

Imaginile din rețelele de socializare au arătat o explozie puternică și un nor de fum în jurul sediului, iar drona mai degrabă a explodat decât să fie doborâtă.

Un atac similar a avut loc la sfârșitul lunii iulie, cu ocazia Zilei Marinei ruse.

Eșecurile continue ale Rusiei de a opri atacurile împotriva Crimeei pot, de asemenea, să stârnească nemulțumire în cadrul societății rusești.

De altfel, guvernatorul din Crimeea a cerut populației să nu mai filmeze atacurile cu drone.

Informațiile celei mai recente evaluări a războiului din Ucraina făcută de ISW:

  • Oficialii ruși din Crimeea au raportat un alt atac cu drone asupra cartierului general al Flotei rusești a Mării Negre din Sevastopol și iau probabil în considerare consolidarea securității în peninsulă.
  • Forțele rusești au desfășurat atacuri nereușite pe axa estică.
  • Forțele rusești au încercat atacuri limitate, eșuate, la nord de orașul Harkov.
  • Forțele rusești nu au reușit să avanseze după mai multe asalturi la nord-vest de orașul Herson și la est de orașul Nikolaev.
  • Forțele ucrainene au continuat să lovească depozitele de muniții și pozițiile rusești din regiunile Herson și Zaporojie.
  • Forțele rusești și separatiștii continuă eforturile de mobilizare, inclusiv mobilizarea forțată în teritoriile ocupate și campaniile publicitare.
  • Autoritățile ruse de ocupație au continuat măsurile coercitive pentru a forța cooperarea civililor cu administrațiile de ocupație.
  • Condițiile din teritoriile ocupate au continuat să se deterioreze, ceea ce indică o guvernare ineficientă

-------------