Unii analiști străini specializați în probleme legate de Rusia afirmă că este probabil ca Daria Dughina, fiica unuia dintre ideologii președintelui Vladimir Putin, să fi fost asasinată de serviciile secrete rusești.

Directorul FSB, Alexander Bortnikov, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, și ministrul rus de interne, Vladimir KolokoltsevFoto: - / Sputnik / Profimedia

Varianta oficială a Rusiei, prezentată luni de FSB, Serviciul Federal de Securitate al țării, este că atacul asupra fiicei lui Aleksandr Dughin a fost comis de Natalia Vovk, o ucraineancă născută în 1979, care a sosit în Rusia în luna iulie alături de fiica ei în vârstă de 12 ani și a petrecut o lună de zile pregătind atacul.

Potrivit versiunii rusești a evenimentelor, presupusa atacatoare a participat sâmbătă seara la un eveniment în apropierea Moscovei, la care se aflau și Dughina și tatăl ei, înainte de a declanșa o „explozie controlată” a mașinii în care se aștepta să se afle Aleksandr Dughin.

Ea ar fi fugit apoi din Rusia în Estonia, trecând granița dintre cele două țări.

Estonia a respins ferm acest lucru, ministrul eston de Externe Urmas Reinsalu declarând marți într-o intervenție televizată că „privim asta drept o instanță dintr-o foarte lungă serie de provocări ale Federației Ruse și nu avem nimic în plus de declarat în momentul de față”.

Poliția estoniană a precizat luni că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Vovk.

Estonia neagă că presupusa asasină a Dariei Dughina se află pe teritoriul său

Indrek Kannik, directorul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate, un think-tank de la Tallinn, a declarat pentru jurnaliștii de la Financial Times că atacul ar putea să fi fost o operațiune de tip „steag fals” pusă la cale de Rusia.

„Este posibil ca aceasta să fi fost o operațiune proprie a FSB din moment ce acești oameni au devenit o amenințare. În același timp, este convenabil să arunci vina asupra ucrainenilor. Vedem acum că și Estonia poate fi târâtă în acest lucru”, afirmă el.

Istoricul Mark Galeotti, unul dintre cei mai reputați analiști la nivel internațional în probleme legate de Rusia, afirma luni că ultranaționaliștii în rândul cărora Aleksandr Dughin are cea mai mare trecere se numără printre cei mai fervenți critici ai Kremlinului, fiind nemulțumiți de modul în care decurge „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie.

„Până la urmă, acesta este punctul central al criticilor aduse de naționaliștii ruși lui Vladimir Putin: că, în pofida atitudinii sale de manager macho, el este de fapt un campion slab al intereselor rusești, ezitant, corupt și incompetent. Cât de mulți oameni mai puțin fervenți ar simți de asemenea asta nu este clar”, spune Galeotti.

Ce spun analiștii străini despre asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin

Olga Lautman, o cercetătoare de la Centrul de Analiză Politică Europeană, un institut non-profit de la Washington, afirmă că FSB-ul este cel mai probabil responsabil de plasarea bombei care a ucis-o pe Daria Dughina.

„Ei dau vina pe serviciile speciale ucrainene pentru această explozie. Cine ar fi putut prognoza asta în afară de toată lumea? Propaganda va spune apoi că Statele Unite și Marea Britanie au direcționat” operațiunea, notează ironic Lautman.

Ea amintește că la scurt timp după explozie RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, l-a citat tocmai pe Denis Pușilin, „marioneta” instalată în Donețk pentru a pune „baza acestor minciuni”.

Lautman subliniază că explozia a avut loc în Moscova și că agențiile de presă ruse ar fi putut cita propriile servicii de securitate.

Anders Aslund, un economist suedez și fost cercetător la Atlantic Council care a scris zeci de cărți despre Rusia, este în asentiment cu Lautman, afirmând că varianta cea mai probabilă este că Dughina a fost ucisă la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Serghei Radcenko, un istoric rus al Războiului Rece și profesor distins la Centrul Herny Kissinger pentru Probleme Globale, Facultatea John Hopkins pentru Studii Internaționale Avansate și profesor vizitant la Universitatea Cardiff, afirmă că, dată fiind explicația promptă dată de FSB pentru asasinarea Dariei Dughina, variantele s-au redus la:

Kamil Galeev, jurnalistul născut în Rusia și cercetătorul de la Wilson Center, spune la rândul că este aproape sigur că asasinarea Dariei Dughina a fost o operațiune de tip „steag fals” a FSB.

El afirmă că moartea sa va fi folosită drept pretext pentru lovituri deja planificate pentru Ziua Independenței Ucrainei care urmează să fie celebrată pe 24 august.

Consiliul de Securitate al Ucrainei a acuzat la rândul său marți că asasinarea Dariei Dughina a fost executată de serviciile secrete rusești, reiterând că Kievul nu a avut nimic de-a face cu acest lucru.

„FSB este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat. Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse”, a afirmat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului.

Urmărește ultimele evoluții din a 181-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.