Turiştilor ruşi li s-ar putea interzice intrarea în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Finlanda dacă Uniunea Europeană nu adoptă o interdicţie la nivelul întregului bloc, potrivit ministrului lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

Pașaport rusescFoto: Adrien Fillon/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene să introducă o interdicţie de călătorie pentru turiştii ruşi, argumentând că „cea mai importantă sancţiune” a fost „închiderea graniţelor, pentru că ruşii iau pământul altcuiva”, relatează News.ro.

Apelul liderului ucrainean a fost susţinut de mai mulţi lideri ai UE, inclusiv de premierul finlandez, Sanna Marin, şi de omologul său eston, Kaja Kallas.

Ruşilor nu ar trebui să li se permită să intre în UE în timp ce ţara lor „desfăşoară un genocid”, a declarat Landsbergis reporterilor, marţi, la Vilnius.

„Am vorbit cu miniştri din toate aceste ţări... Nu văd prea multe diferenţe din punct de vedere politic”, a mai subliniat el.

Statele Unite au respins însă, luni, cererea Ucrainei referitoare la o interdicţie a vizelor temporare de muncă pentru ruşi, pe motiv că Administraţia Biden a impus deja restricţii de viză oficialilor de la Kremlin. În schimb, Washingtonul se va concentra pe identificarea celor implicaţi în invazia Rusiei în Ucraina şi îi va trage la răspundere.

„SUA nu ar dori să închidă căile către refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la încălcarea drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Ce le scapă liderilor europeni în discuția despre vizele acordate rușilor

Cercetătorul Kamil Galeev (de la Wilson Center, unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA), care a devenit cunoscut după izbucnirea războiului din Ucraina datorită analizelor sale privind societatea rusă, afirmă că discuțiile despre faptul că turismul european nu ar fi important pentru ruși ratează esența.

„El este foarte, foarte important. Deoarece clasa conducătoare a Rusiei trăiește cu ideea de a se muta în Europa (90%) și America de Nord (10%)”, subliniază el.

Inclusiv televiziunile rusești au încercat să dea asigurări că o eventuală suspendare a vizelor acordate de Uniunea Europeană rușilor ar trece neobservată de majoritatea locuitorilor țării, prezentând un sondaj care arată că mai puțin de o treime dintre aceștia (31%) au călătorit vreodată în afara Rusiei.

Estonia și Finlanda au propus în mod oficial această măsură Uniunii Europene pe 9 august, ea fiind imediat catalogată drept una „emoțională” de către Dmitri Peskov. Este așteptat ca ea să fie discutată de statele membre ale blocului comunitar până la sfârșitul lunii august.

Însă cancelarul german Olaf Scholz, liderul unuia dintre cele mai influente țări din UE, și-a exprimat deja opoziția față de măsură, afirmând săptămâna trecută că aceasta i-ar împiedica pe criticii lui Putin să fugă din Rusia. Anterior el afirmase că îi este „foarte greu” să înțeleagă astfel de cereri.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, și-a exprimat la rândul său dezacordul privind o astfel de măsură.

___