Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lunii august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului UE.

Pașaport rusescFoto: Adrien Fillon/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, scrie AFP, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: "Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".

Lipavsky a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".

Printre cei care trebuie convinşi se numără şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniştrilor de externe şi ai apărării. Sancţiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că "nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen".

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Şi Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie. Ministrul de externe Pekka Haavisto a indicat la începutul acestei luni că guvernul de la Helsinki încearcă să reducă numărul vizelor turistice.

Comisia Europeană se opune deschis interdicţiei, insistând asupra necesităţii de a proteja disidenţii, jurnaliştii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că "statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz".

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi. ''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus el într-o conferinţă de presă.

___