Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, aşa cum cer Ucraina, Letonia, Estonia şi Finlanda, şi a amintit că la nivelul UE au fost adoptate sancţiuni pertinente împotriva persoanelor din jurul Kremlinului, relatează Agerpres.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

„Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri”, a spus Scholz la o conferinţă de presă axată pe criza energetică şi războiul din Ucraina, acesta fiind citat rapid și de TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Scholz a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin „este cel responsabil pentru acest război”, nu ansamblul populaţiei ruse, iar o astfel de măsură generală de interzicere a vizelor pentru cetăţenii ruşi „ar fi îndreptată împotriva întregii populaţii, inclusiv a celor nevinovaţi”.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut miercuri statelor UE şi din G7 să nu mai emită vize pentru cetăţenii ruşi, cereri similare, cu referire la turiştii ruşi, fiind formulate anterior de şefele guvernelor eston şi finlandez, Kaja Kallas şi Sanna Marin, în timp ce Letonia, care a declarat joi Rusia stat susţinător al terorismului, a încetat deja emiterea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmase marți că suspendarea emiterii de vize pentru cetățenii ruși ar reprezenta „cea mai importantă sancțiune”, îndemnând ca aceștia să fie „lăsați să trăiască în lumea lor”.

Germania promite mai mult sprijin Ucrainei

Cancelarul Scholz a promis în schimb sporirea ajutorului financiar şi militar destinat Ucrainei pentru ca aceasta să poată respinge agresiunea rusă.

Guvernul de la Berlin, detaşându-se de practica postbelică a Germaniei de a nu oferi ajutoare militare, a furnizat Ucrainei „arme foarte eficiente şi vom continua să facem acest lucru în viitorul apropiat”, a asigurat cancelarul social-democrat german, potrivit agenţiei DPA.

Cât despre un eventual acord de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, el a spus că în această ţară va fi pace numai dacă ea va fi mulţumită cu condiţiile unui astfel de acord.

Întrebat dacă ar accepta ca fostul cancelar social-democrat Gerhard Schröder, cunoscut ca un apropiat al Kremlinului, să acţioneze ca mediator între Germania şi Rusia pentru soluţionarea disputelor generate de reducerea livrărilor de gaz rusesc, Scholz a răspuns iniţial „nu ştiu”, adăugând apoi că o asemenea acţiune ar fi „lăudabilă”.

Social-democrații germani au decis săptămâna aceasta să nu îl excludă pe Schröder din partid, o măsură discutată de mai multe luni. Pe 19 mai, parlamentul german i-a retras acestuia unele din beneficiile de care se bucura în calitate de fost șef al statului.

Urmărește ultimele evoluții din a 169-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.