Fostul cancelar federal german Gerhard Schröder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi deţinător al mai multor funcţii de conducere în companii ruse, a fost privat de o parte dintre privilegiile sale de fost cancelar german, relatează DW și Agerpres.

Vladimir Putin si Gerhard SchroederFoto: VLADIMIR RODIONOV / AFP / Profimedia

„Grupurile parlamentare ale coaliţiei (aflate la guvernare) au decis asupra consecinţelor comportamentului fostului cancelar şi lobbyist Gerhard Schröder în faţa invaziei ruse în Ucraina”, anunţă comisia pentru buget din Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

Schröder îşi va pierde biroul care îi era pus la dispoziţie şi personalul aferent, însă îşi va păstra protecţia personală din partea poliţiei şi pensia sa de fost cancelar federal. Astfel, nu s-a dat curs cererii opoziţiei conservatoare ca Gerhard Schröder să-şi piardă şi pensia.

Schröder stânjenește Germania din cauza apropierii de Putin

Potrivit argumentelor opoziţiei, Schröder dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de preşedintele rus Vladimir Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice ruse.

Gerhard Schröder a fost cancelar din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului înaintea lui Olaf Scholz.

Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele. Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid şi au existat, de asemenea, cereri pentru excluderea sa.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție care cere ca acesta să fie trecut pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Urmărește ultimele evoluții din a 85-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.