​Volodimir Zelenski susține că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina. ”Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, afirmă preşedintele Ucrainei. Potrivit acestuia peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit.

Centrala nucleară ZaporojieFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 169 a războiului din Ucraina:

07:25Noul material LIVE privind invazia rusă a fost deschis vineri dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:00Zelenski, supărat pe oficialii săi. "Este iresponsabil să divulgi informaţii despre planurile noastre pentru titluri zgomotoase"

00:21Medvedev şi-a vizitat marionetele din Donbas pentru a le explica instrucţiunile date de Putin

23:46Turiștii ruși, care erau protagoniști absoluți în Costa Smeralda, Liguria, Versilia și în orașele de artă, luând cu asalt insulele Capri, Ischia și cele mai exclusiviste destinații siciliene, sunt văzuţi tot mai rar în Italia, din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor impuse de UE, care au avut repercusiuni imediate și asupra sectorului turismului, cu numărul bogaţilor din Rusia redus drastic, relatează ANSA, citată de Rador.

23:12 Washingtonul spune că oficiali ruşi au învăţat în Iran cum să folosească dronele furnizate de Teheran

22:30Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a verificat 445 de atacuri asupra unor unități medicale și furnizori de servicii medicale de la începutul invaziei din Ucraina, soldate cu 105 răniți și 86 de morți, potrivit Al Jazeera.

"Aceste atacuri îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă, pun în pericol furnizorii de servicii medicale și subminează sistemele de sănătate", a declarat agenția ONU în cel mai recent raport al său.

"Accesul la asistență medicală continuă să fie grav afectat din cauza problemelor de securitate, a mobilității limitate, a lanțurilor de aprovizionare întrerupte și a deplasărilor în masă", se mai arată în raport.

21:40Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie, acum sub controlul ruşilor, care a fost lovită de bombardamente, inclusiv pentru a evacua oamenii din zonă, potrivit Reuters.

Ucraina vrea să evacueze o treime din populaţia din regiunea Doneţk

21:13Ucraina intenționează să evacueze două treimi din locuitorii din zonele pe care le controlează în regiunea Doneţk, în estul țării, înainte de începerea iarnii, în parte din cauza îngrijorării că oamenii nu vor putea să se încălzească din cauza infrastructurii deteriorate de război, a declarat joi vicepremierul Irina Vereşciuk, transmite Reuters.

20:03Putin a pierdut pariul. Invazia Rusiei "începe să eşueze" şi este "improbabil să reuşească vreodată să ocupe" Ucraina - oficial britanic

19:31Statele Unite au cerut joi Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina și au afirmat că susțin solicitarea Kievului pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie, bombardată din nou.

19:19Cel mai mare opozant al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a anunţat joi că a înfiinţat un sindicat în colonia penală unde este închis, o închisoare de maximă securitate din Melekhovo, la 250 de kilometri est de Moscova, transmite dpa. Disidentul rus susţine că mai bine de jumătăte de milion de oameni este exploatat în închisorile din Rusia şi de aceea este nevoie de o mişcare care să le apere drepturile, inclusiv gardienilor dacă este nevoie.

19:00Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost plasată în arest la domiciliu de un tribunal din Moscova, transmite agenţia rusă de presă TASS.

McDonald's s-a redeschis în Ucraina

18:41VIDEO Ce arată dovezile de până acum despre exploziile de la baza aeriană rusească din Crimeea, dincolo de speculații

18:04Lanţul de restaurante fast-food McDonald's a anunţat joi că intenţionează să îşi redeschidă unele localuri din Ucraina în următoarele luni, semn că firmele occidentale încep să revină în această țară, chiar dacă războiul declanșat de Rusia continuă, conform Reuters.

17:30Ucraina se așteaptă ca un ajutor financiar din partea SUA de 3 miliarde de dolari să sosească în august și încă 1,5 miliarde de dolari în septembrie, a declarat joi ministrul de Finanțe, Serghei Marchenko, potrivit Reuters.

Marchenko a declarat că plățile fac parte din pachetul de ajutor financiar de 7,5 miliarde de dolari convenit de Ucraina și Statele Unite la începutul verii și vor fi folosite pentru a finanța "cheltuieli critice", cum ar fi costurile cu asistența medicală și pensiile.

16:59 Încă o țară europeană interzice intrarea rușilor pe teritoriul său

16:51Prima navă de cereale care a plecat din Ucraina a acostat joi în Turcia, după 11 zile pe mare, potrivit datelor Refinitiv, iar agentul navei din Turcia a declarat că aceasta va continua spre Egipt după ce va descărca o parte din încărcătură, transmite Reuters.

Nava Razoni a pornit din portul ucrainean Odesa la 1 august, în cadrul unui acord negociat de ONU și Turcia între Rusia și Ucraina. Alte 11 nave au plecat de atunci.

Deși Razoni se îndrepta inițial către Tripoli, în Liban, ambasada Ucrainei în această țară a declarat că cumpărătorul a refuzat livrarea din cauza unei întârzieri de cinci luni și că nava își caută un nou client.

Centrala nucleară Zaporojie, bombardată din nou

16:33Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a anunţat joi că centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată din nou de către ruşi, transmite Reuters.

Energoatom a precizat că zona centralei a fost lovită de cinci ori, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materialele radioactive, dar că nimeni nu a fost rănit și că situația la centrală a rămas sub control.

Separatiştii acuză Ucraina că a bombrbat joi pentru a doua oară central nucleară, potrivit agenţiei ruse de presă TASS, citată de Reuters.

16:18Germania se opune eliminării vizelor pentru cetățenii ruși: „Îmi este foarte greu să înțeleg astfel de cereri”, spune cancelarul Olaf Scholz

16:00Analistul militar favorit al Kremlinului „dezvăluie” planul britanic de a ataca Podul Crimeii: „E redactat de bin Laden din Marea Britanie”

14:59Maria Zaharova acuză Letonia de „xenofobie animalică”

14:40Letonia a desemnat Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul

Rusia acuză Elveţia că nu mai este neutră

14:35Secretarul general al ONU a cerut forțelor militare rusești și ucrainene să înceteze imediat orice activitate militară la centrala nucleară Zaporojie și în proximitatea acesteia și să asigure accesul securizat al misiunii AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) la fața locului, relatează Reuters.

14:31Marea Britanie și Danemarca vor oferi mai mult ajutor financiar și militar Ucrainei. Miniștrii europeni ai apărării s-au întâlnit la Copenhaga pentru a discuta sprijinul pe termen lung pentru apărarea Kievului împotriva invaziei Rusiei.

Regatul Unit intenționează să trimită mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, precum și un ”număr semnificativ” de rachete M31A1 ghidate de precizie care ”pot lovi ținte de până la 80 de kilometri distanță”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de Reuters.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că Danemarca își va majora ajutorul acordat Ucrainei cu 110 milioane de euro, care vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de arme, sprijinirea producției de arme și furnizarea de arme și echipament militar danez.

13:51Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia), la peste 225 de kilometri de liniile de apărare ruseşti, atac care a distrus cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri, apreciază joi Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

13:41 Rusia spune despre Elveția că nu mai este o țară neutră și îi refuză o ofertă

13:14​Cel puțin opt avioane de război rusești par să fi fost avariate sau distruse în recentul atac asupra bazei aeriene Saki din Crimeea, potrivit imaginilor din satelit publicate recent, în contrast cu afirmațiile Rusiei că niciunul nu a fost distrus.

Incendiu la o bază militară de lângă Moscova

13:08 VIDEO Tanc rusesc, „promovat” la submarin pe ritmuri de Benny Hill: „Probabil nu e cel mai bun șofer de tanc din armata rusă”

12:51VIDEO Incendiu la o baza militară cu recruți de lângă Moscova

12:34VIDEO Asigurări date de televiziunile rusești: 69% din ruși n-au ieșit niciodată din țară, majoritatea nu vor observa eliminarea vizelor

11:56Reuters relatează că autoritățile rusești din regiunea ocupată Zaporojie au declarat agențiilor de presă ruse Tass și RIA că sistemele de apărare antiaeriană au zădărnicit atacurile ucrainene asupra orașului ocupat Enerhodar și a centralei nucleare din apropiere. Afirmațiile nu au fost verificate independent. Sursa atacurilor asupra și în apropierea centralei nucleare ocupate de Rusia a fost aprig disputată.

11:35361 de copii au fost uciși și 705 răniți în războiul din Ucraina. Începând cu 11 august, alți 204 sunt considerați dispăruți, iar 6.159 au fost deportați, au transmis joi autoritățile ucrainene.

Jurnaliștii de investigație ruși arată cum funcționează mașinăria de război a lui Putin

11:01 Documente oficiale arată cum funcționează mașinăria de război a lui Vladimir Putin: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști trimiși în forțele de elită, militari păcăliți să semneze contracte

10:52Șeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, spune că este vital ca faza activă a războiului declanșat de Rusia să se încheie înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea rușilor asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, conform Interfax-Ukraina şi DPA.

10:23 Ministerul britanic al Apărării vorbește despre impactul războiului asupra exporturilor militare ale Rusiei. Potrivit raportului publicat joi, ministerul spune că, în prezent, ”capacitatea industrială militară a Rusiei este acum sub presiune semnificativă, iar credibilitatea multora dintre sistemele sale de arme a fost subminată de asocierea lor cu performanța slabă a forțelor ruse în războiul din Ucraina”.

09:50 Rusia a pierdut 43.000 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit ultimului raport al Statului Major al Ucrainei. Rusia a mai pierdut 1.846 tancuri, 4.100 vehicule de luptă blindate, 3.018 vehicule și rezervoare de combustibil, 974 sisteme de artilerie, 261 sisteme rachete multiple, 134 sisteme de apărare aeriană, 232 avioane, 193 elicoptere, 772 drone și 15 bărci.

09:40 Autoritățile din regiunea Dnipropetrovsk au raportat că trupele ruse au lovit blocuri de locuințe din Nikopol. Bilanțul: trei morți, printre care o fată de 13 ani, și nouă răniți. Aproximativ 40 de clădiri rezidențiale au fost avariate.

h2: Explozii aproape de Belarus

09:33 Explozii în apropierea aerodromului din Belarus Ziabrauka, în apropierea graniței Belarus cu Ucraina.

”Cel puțin opt explozii în regiunea Homiel, lângă granița cu Ucraina. Potrivit martorilor, exploziile au avut loc în apropierea aerodromului Ziabrauka. Aeronave militare rusești sunt adesea staționate acolo”, a spus Franak Viacorka, consilierul liderei opoziției Sviatlana Tihanovskaia.

09:03 Poliţia de Frontieră anunţă că 13.534 de cetăţeni ucraineni au intrat în Româia miercuri, numărul acestora fiind în creştere cu 24,24 % faţă de ziua precedentă.

08:43 Consiliul de Securitate al ONU va organiza joi o reuniune de urgență pentru a aborda criza de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina. Întâlnirea este programată să aibă loc la ora 15:00 (19:00 GMT), potrivit unei declarații emise de organul de supraveghere al ONU pentru securitatea nucleară.

O sursă diplomatică a declarat agenției France-Presse că cele 15 națiuni membre ale consiliului se vor reuni la cererea Rusiei, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate - alături de Marea Britanie, China, Franța și Statele Unite. - care dețin drept de veto asupra rezoluțiilor ONU.

08:00 Separatiştii pro-ruşi au acuzat forţele ucrainene de bombardarea unei fabrici de bere în Donețk

07:37 Forțele ruse bombardează Harkiv. Primarul Harkivului, Ihor Terehov, a raportat că patru atacuri ale rușilor asupra orașului au avut loc în jurul orei 4:28 a.m., ora locală. A fost lovită curtea unei clădiri rezidențiale din centrul Harkivului, însă nu au fost raportate victime în acest moment.

07:00Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că durata războiului depinde direct de pierderile pe care le va suferi Rusia, acesta fiind principalul lucru la care ar trebui să se gândească toţi cei care ajută Ucraina.

”Este nevoie de mai multe lupte, este nevoie de mai multe rezultate pentru a convinge”, afirmă preşedintele care susţine că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit.

”Aceasta este o întrebare care îngrijorează pe absolut toată lumea: când se va termina războiul? Cineva spune - luni, cineva - un an, cineva - chiar mai mult. Dar problema timpului depinde de fapt în mod direct de problema pierderilor pe care le va suferi Rusia. Cu cât mai multe pierderi vor suferi ocupanţii, cu atât mai repede vom putea să ne eliberăm pământul şi să garantăm securitatea Ucrainei”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, potrivit news.ro.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei: