Generalul ucrainean Dmitro Marcenko, cel care a coordonat apărarea oraşelor Nikolaev şi Odesa, susţine că Ucraina poate pune capăt războiului cu Rusia și poate câștiga în primăvară, ajungând la granițele sale din 1991, transmite agenţia de presă RBC, citată de Rador.

Atacul cu rachete în portul OdesaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

"Nu aş vrea să lansez prognoze, dar, dacă avem cantitatea de arme care ni s-a promis, de care avem nevoie, atunci, cred că, în primăvara viitoare, vom sărbători victoria", a afirmat generalul Marcenko, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de presă RBC.

Potrivit lui Marcenko, Ucraina a trecut deja de "punctul fără întoarcere" după cazurile Irpin și Bucea, așa că acum este absolut imposibil să vorbim despre vreo negociere prin renunţarea la vreun teritoriu.

"Dacă facem asta, atunci, pur și simplu, vom muta acest război pe umerii copiilor noștri. Dacă lăsăm cel puțin o bucată de pământ inamicului, el se va întoarce acasă, va trage anumite concluzii și va ataca din nou în șase sau opt ani.

Prin urmare, trebuie să apărăm întregul teritoriu, trebuie să preluăm controlul asupra tuturor granițelor Ucrainei și să nu le lăsăm (ruşilor, n.r.) nicio bucată din pământul nostru", a adăugat generalul, care a coordonat apărarea oraşelor Nikoalev şi Odesa.

Ruşii nu vor putea organiza referendum în Herson

Generalul ucrainean Dmitro Marcenko susţine că serviciile secrete ruse discută între ele despre faptul că în Herson nu vor reuşi să pună în aplicare scenariul utilizat în 2014 în Crimeea, când ocupanţii ruşi au organizat un aşa-numit referendum pentru anexarea peninsulei.

Potrivit lui Marcenko, oamenii din Herson nu permit ocupanților să-şi implementeze scenariile referitoare la "referendum" și "lumea rusă".

"Ofițerii lor din FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, n.r.) discută între ei despre faptul că, în Herson, nu reușesc să implementeze scenariul pe care l-au folosit în Crimeea. Ei recunosc deja acest lucru şi pregătesc alte măsuri, pentru că nu vor reuşi", a afirmat generalul.

Marcenko este ferm convins că autorităţile puse de Moscova în Herson nu vor organiza niciun fel de "referendum".

Eliberarea Hersonului "se va întâmpla rapid"

Generalul ucrainean mai susţine că eliberarea Hersonului, oraş aflat sub ocupaţie temporară rusă, ar putea avea loc foarte repede, însă a făcut apel la populaţie "să mai aștepte puțin".

Marcenko nu a oferit detalii privind un termen anume pentru eliberarea oraşului Herson și a întregii regiuni, însă a remarcat că procesul "nu va fi atât de lung pe cât se așteaptă toată lumea".

"Va fi rapid. Să mai aştepte puţin. Noi nu uităm de ei (oamenii din Herson, n.r.), nimeni nu-și abandonează oamenii, le vom veni în ajutor, dar să mai aștepte puțin", a afirmat generalul, într-un interviu pentru RBC.

Acesta a adăugat că locuitorii Hersonului "vor vedea și auzi totul" în viitorul apropiat.

-----