Războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, a spus Volodimir Zelenski, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă. Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, a avertizat operatorul ucrainean Energoatom. Pe de altă parte, mai multe explozii puternice au fost raportate în Novofedorivka, în vestul Crimeei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 168 a războiului din Ucraina:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Forțele armate ale Ucrainei vor răspunde bombardamentului rusesc de miercuri

00:00Generalul ucrainean Dmitro Marcenko, cel care a coordonat apărarea oraşelor Nikolaev şi Odesa, susţine că Ucraina poate pune capăt războiului cu Rusia și poate câștiga în primăvară, ajungând la granițele sale din 1991, transmite agenţia de presă RBC, citată de Rador.

23:25Ținut secret ani de zile, Grupul Wagner din Rusia se dezvăluie publicului: „Nu sunt forțe de elită, ci un alt fel de carne de tun”

23:20Forțele armate ale Ucrainei vor răspunde bombardamentului rusesc de miercuri asupra orașului Marhaneț, în urma căruia au murit 13 persoane și alte 10 au fost rănite, a declarat președintele Volodimir Zelenski în obişnuitul discurs video adresat naţiunii, transmite Reuters.

22:33Ambasada Rusiei în Islanda solicită unei publicaţii islandeze să-şi ceară scuze pentru că a publicat un articol în care este prezentată şi o poză în care o persoană pare că foloseşte steagul Rusiei drept un covor pe care îşi şterge picioarele.

21:58Reacţia Kievului după ce a reuşit să evite intrarea în incapacitate plată

21:31 Șase morți în urma atacurilor rusești asupra Bahmut, în estul Ucrainei (guvernator)

Cel puțin șase persoane au fost ucise și trei au fost rănite miercuri în urma unor lovituri rusești asupra orașului Bahmut, în apropierea liniei frontului din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, citat de AFP.

"Rușii au bombardat orașul cu mai multe lansatoare de rachete, lovind o zonă rezidențială. Potrivit primelor informații, 12 clădiri rezidențiale au fost avariate și patru sunt în flăcări", a scris Pavlo Kirilenko pe Telegram, însoțindu-și mesajul cu fotografii ale pompierilor care încearcă să stingă flăcările.

21:25 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie a "respins" majoritatea "scuzelor" rusești pentru exploziile de la o bază aeriană din Crimeea și a spus că el crede că baza ar fi o "țintă legitimă" pentru ucraineni.

El a declarat pentru BBC: „Cred că atunci când te uiți la imaginile cu două explozii simultane, nu chiar una lângă cealaltă, și la unele dintre pagubele raportate chiar și de către autoritățile ruse, cred că este clar că nu este ceva ce se întâmplă dacă cineva aruncă o țigară.”

21:00 Umor de ministru ucrainean:Exploziile din Crimeea au fost provocate de țigări prost stinse

Ministrul ucrainean al apărării a refuzat să comenteze dacă armata sa a fost implicată în exploziile de la un depozit de muniții din Crimeea, declarând miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga, că acestea au fost provocate de țigări, potrivit AFP.

Fluxurile de petrol din conductele rusești către Europa Centrală au fost reluate miercuri

20:50Controlul marionetelor Moscovei în teritoriile ocupate din sud-estul Ucrainei este pus la încercare de membrii unui grup de rezistenţă care ajută forţele ucrainene să atace puncte cheie în încercarea de a recupera zonele cucerite de ruşi, relatează Associated Press.

20:20VIDEO ​Alex Buzică, jurnalist român: ”Am stat o zi în Nikolaev, alături de oamenii din oraș. Sunt cozi kilometrice la mâncare, situația se degradează permanent”

Sunetul sirenelor a ajuns o normalitate, acestea se aud de cel puțin zece ori pe zi. Orașul Nikolaev, care avea o populație de 450.000 de locuitori înainte de război, acum are cu 60% mai puțin, pentru că cei mai mulți au ales să plece. În centrul orașului se află organizații umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni și nevoiași.

19:38Estonia denunţă un "incident extrem de grav" după ce un elicopter rusesc i-a încălcat spaţiul aerian

19:20Fluxurile de petrol din conductele rusești către Europa Centrală au fost reluate miercuri, punând capăt unei întreruperi de șase zile, după ce cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, MOL, a plătit tarifele de tranzit către Ucraina pentru a fi reluate livrările de petrol prin conducta Drujba, potrivit Reuters.

MOL a declarat că petrolul curge din nou prin ramura sudică a conductei Drujba şi că a ajuns în Slovacia și ar trebui să ajungă în Ungaria joi. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca fluxurile de petrol să fie reluate către Republica Cehă.

MOL a mai precizat că oprirea a avut loc "din cauza unor probleme tehnice" în ceea ce priveşte plata bancară.

Slovnaft, filiala slovacă a MOL, a efectuat, de asemenea, o plată pentru a permite reluarea fluxurilor către Slovacia, a anunţat Slovnaft.

19:00O echipă HotNews.ro a mers în largul mării împreună cu cercetătorii de la GeoEcoMar care, la solicitarea colegilor din Ucraina, vor să verifice dacă staționarea cu săptămânile a sute de nave ce vor să intre pe canalul Sulina, pentru a încărca cereale ucrainene din porturile dunărene, afectează în vreun fel mediul.

18:56 Creditorii Ucrainei au ajuns la un acord privind un moratoriu pe 2 ani asupra datoriilor sale

Forţele speciale ucrainene s-ar afla în spatele exploziilor de la baza ruşilor din Crimeea

18:51Ucraina a cerut miercuri Uniunii Europene și țărilor G7 să nu mai elibereze vize pentru cetățenii ruși, deoarece aceştia sprijină invazia lui Putin în Ucraina, potrivit Reuters.

"Rușii susțin în proporție covârșitoare războiul din Ucraina. Ei trebuie să fie privați de dreptul de a trece frontierele internaționale până când vor învăța să le respecte", a scris pe Twitter ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Mesajul lui Kuleba a reluat apelurile anterioare ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o interdicție de călătorie de un an și pentru expulzarea rușilor care trăiesc în Occident, astfel încât aceștia să poată trăi "în propria lor lume până când își vor schimba filosofia".

18:30Forţele speciale ucrainene s-ar afla în spatele exploziilor de la baza ruşilor din Crimeea. Detalii necunoscute până acum despre atac

17:30Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost reţinută miercuri şi este cercetată pentru că a "discreditat" armata lui Putin şi pentru că "difuzat informaţii false" despre forţele ruseşti, a anunţat avocatul ei, informeză AFP.

16:50Filipine, care are o alianţă militară cu SUA, a anunţat oficial miercuri că a anulat un contract semnat anul trecut pentru cumpărarea a 16 elicoptere militare din Rusia în valoare de 228 de milioane de euro, deşi a plătit un avans, potrivit AFP şi Agerpres.

16:28 VIDEO Cum arată limuzina „tactică” folosită de unitatea specială „Kraken” a ucrainenilor, moștenitoarea Batalionului Azov

Aproximativ 10 avioane ruseşti, distruse în urma exploziilor de la baza aeriană rusească din Crimeea

16:21 Forțele armate ale Ucrainei au lovit şi avariat podul Kakhovka din regiunea Herson, ocupată de ruşi, a anunţat Comandamentul Operațional Pivden, potrivit Ukrainska Pravda.

Podul de la hidrocentrala Kakhovka este una din rutele de transport ale ruşilor din teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson.

15:44 FOTO Ucrainenii au pierdut una dintre cele mai longevive drone Bayraktar din război / Detaliul absolut remarcabil

14:00Mai mulți angajați ai organizației Amnesty International au demisionat după controversatul raport despre războiul din Ucraina, iar ministrul afacerilor externe de la Kiev Dmitro Kuleba a salutat miercuri ”curajul” acestora într-o postare pe contul său de twitter. ”O deciziei dificilă, dar singura corectă din punct de vedere moral. Să folosești brandul AI pentru a deforma realitatea și să faci jocurile propagandei Rusiei este inacceptabil”, a scris Kuleba.

13:54Cel mai cunoscut militar american ce-a luptat împotriva rușilor s-a întors în Ucraina: „Aud că afacerile rusești merg trăznet! Sunt all in”

13:10Forțele aeriene ucrainene au transmis miercuri că aproximativ 10 avioane rusești au fost distruse în Crimeea. Yuriy Ignat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că Rusia avea un avion Sukhoi Su-24, Sukhoi Su-30, Ilyushin Il-76 și alte avioane pe aerodromul Saky din Novofedorivka, Crimeea. Un depozit de muniție de aviație a fost lovit marți, a spus el. O serie de explozii majore au avut loc pe aerodrom, rănind cel puțin 14 persoane și ucigând una. Rusia a susținut că nu a avut loc niciun atac asupra aerodromului, iar Ucraina nici nu a confirmat și nici nu a infirmat implicarea. Cu toate acestea, analiştii spun că exploziile au fost cel mai probabil cauzate de un atac ucrainean, notează Kyiv Independent.

13 răniţi şi un mort în urma exploziilor de la aerodromul din Crimeea

13:00Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldați ucraineni și, de asemenea, își propune să antreneze ofițeri ucraineni în Danemarca, a declarat ministrul danez al apărării într-un interviu pentru ziarul Jyllands-Posten publicat miercuri.

11:4013 persoane au fost rănite și una a murit în urma exploziilor de la Novofedorivka, a transmis Ministerul Regional al Sănătății din Crimeea, citat de agenția de presă RIA Novosti. ”La ora 8.30, în urma unui incident în așezarea de tip urban Novofedorivka, districtul Saki, 13 persoane au fost rănite și o persoană a murit”.

RIA mai relatează că ”0 persoană a fost internată în spitalul regional Saki, alți 10 pacienți cu răni ușoare, inclusiv doi minori, au primit îngrijiri medicale în ambulatoriu. Încă două victime au mers la spitalul nr. 6 din Simferopol, fiind ulterior externate”.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhail Podolyak, a negat responsabilitatea Kievului pentru un atac, iar armata rusă a spus doar că ”mai multe muniții de aviație au detonat” într-o zonă de depozitare, amintește The Guardian.

10:45Potrivit estimărilor Comisiei Europene, embargoul impus cărbunelui rusesc va afecta 25% din exporturile Rusiei, ceea ce s-ar traduce prin 8 miliarde de euro anual. UE și Marea Britanie au sistat complet importurile de cărbune din Rusia, amintește Nexta.

10:43Rusia înființează o nouă formațiune militară a forțelor terestre pentru războiul în Ucraina. Corpul 3 de Armată (3 AC) are cartierul general în Mulino, regiunea Nijni Novgorod, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Se pot înrola bărbații cu vârsta de până la 50 de ani și doar cu studii medii. ”Un corp de armată rusă este format de obicei din 15-20.000 de soldați, dar probabil că va fi dificil pentru Rusia să aducă 3 AC la această capacitate, având în vedere nivelul limitat de entuziasm popular în privina voluntariatului”, a adăugat ministerul britanic al apărării.

ONU va discuta despre bombardamentele de la Zaporojie

10:33Rusia a pierdut 42.800 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit ultimului raport al Statului Major al Ucrainei. Rusia a mai pierdut și 1.832 tancuri, 4.086 vehicule de luptă blindate, 971 sisteme de artilerie, 261 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 133 sisteme de apărare aeriană , 193 elicoptere, 232 avioane, 766 drone și 15 bărci.

10:09Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele de la Zaporojie

10:04Cel puțin 13 persoane au murit în bombardamentele din cursul nopții de la Dnipropetrovsk, a declarat miercuri guvernatorul Valentyn Reznychenko citat de Reuters.

Peste 20 de clădiri au fost avariate în orașul Marhaneț, situat dincolo de malul Niprului unde se află centrala nucleară Zaporojie. Atacul a avariat o linie electrică, lăsând câteva mii de oameni fără electricitate, a spus Reznychenko. Au fost afectate un cămin, două școli, o sală de concert, clădirea principală a consiliului și alte baze administrative, a adăugat el.

Reznychenko a estimat inițial numărul victimelor la 21, cu 11 morți în districtul Nikopol și 10 în Marhaneț. Ulterior, el a spus că alte două persoane au murit din cauza rănilor suferite.

09:46Autoritățile ruse au percheziționat apartamentul jurnalistei Marina Ovsiannikova, fost angajat al postului TV Channel One. Avocatul femeii a spus că i s-a deschis un nou dosar penal pentru răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Rusiei. Ovsiannikova a fost deja judecată, în primă instanță, pentru discreditarea armatei ruse, după ce a intrat în direct la o emisiune a postului de televiziune prostetând față de războiul din Ucraina.

09:27Poliţia de Frontieră anunţă că 10.893 de cetăţeni ucraineni au intrat în România marţi, în scădere față de ziua precedentă. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în ţară începând cu perioada pre-război a ajuns la 1.873.608.

Bombardamente în mai multe orașe. La Nikopol ar fi fost uciși 11 civili

09:23Guvernatorul Nikolaevului, Vitaliy Kim, spune, într-un mesaj postat pe Telegram, că, în urma bombardamentelor din noaptea de marți spre miercuri în orașul Nikolaev au fost rănite trei persoane, între care o fată de 13 ani, scrie The Guardian. Potrivit acestuia, în urma bombardamentelor au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale. Guvernatorul regional a mai susținut că marți, în urma atacurilor rusești au izbucnit mai multe incendii pe câmpuri.

09:00 11 civili au fost uciși și alți 3 răniți în atacurile armatei ruse de la Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. Mai multe case au fost avariate. În jur de 1.000 de oameni au rămas fără gaz, potrivit administrației locale citate de Nexta.

08:19 Noi imagini ale dezastrului după exploziile de la baza militară din Crimeea, publicate de Nexta

07:55 Explozii s-au auzit în regiunea Zaporojie, în cursul nopții, a transmis guvernatorul Oleksandr Starukh. Potrivit oficialului, două avioane rusești au fost interceptate de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

07:50 Institutul pentru Studierea Războiului: Kremlinul neagă că forțele ucrainene au lovit Crimeea pentru a evita admiterea ”ineficienței apărării aeriene ruse” Think tankul american a raportat pe 9 august că Moscova nu prea are interesul să dea vina Ucrainei pentru exploziile de la baza aeriană controlată de ruși din Crimeea, din motive similare cu cele pentru scufundarea crucișătorului rus Moskva. Ucraina nu a comentat cauza exploziilor, potrivit Kyiv Independent.

07:24 Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom.

07:15Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.