Ambasada Rusiei în Islanda solicită unei publicaţii islandeze să-şi ceară scuze pentru că a publicat un articol în care este prezentată şi o poză în care o persoană pare că foloseşte steagul Rusiei drept un covor pe care îşi şterge picioarele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ambasada Rusiei în Islanda a condamnat publicarea într-un ziar central a unei fotografii în care o persoană pare că îşi curăţă pantofii pe drapelul național al Federației Ruse, explicaţia foto fiind "ucrainenii au găsit o nouă modalitate de a folosi steagul rusesc".

  • "Considerăm că simplul fapt al publicării unei astfel de fotografii în presa centrală islandeză este o manifestare de lipsă flagrantă de respect față de Federația Rusă și simbolurile sale de stat.
  • Dorim să reamintim conducerii ziarului Frettabladid că guvernul islandez nu a abrogat încă articolul 95 din Codul Penal al Islandei, care prevede pedepse cu închisoarea pentru insultarea publică a simbolurilor unui stat străin", se arată într-un comunicat postat miercuri pe canalul Telegram al misiunii diplomatice, potrivit TASS.

În plus, ambasada a precizat că se așteaptă ca redacția ziarului Frettabladid să își ceară scuze public pentru apariţia materialului care insultă simbolul de stat al Rusiei.

Mesajul a apărut şi pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în Islanda, care îndeamnă jurnaliştii să-şi "facă temele" în ceea ce priveşte etica.

  • "Întrebarea este de ce reprezentanții mass-media din Islanda, o țară care se poziționează ca un adept consecvent al virtuților democratice europene, consideră oportună publicarea unor astfel de materiale care încalcă legea în vigoare și valorile morale comune, precum și etica jurnalistică.
  • Și vă rugăm să nu vă pierdeți timpul încercând să ascundeți acest fapt în spatele cortinei libertății de exprimare. Acest lucru nu are nimic de-a face cu drepturile mass-media și cu libertatea de exprimare. Celor care nu văd diferența evidentă nu le rămâne decât să le recomandăm să petreacă ceva timp făcându-și temele mai atent", se mai arată în mesajul misiunii diplomatice.

Articolul apărut în ziarul islandez Frettabladid, condamnat de dimplomaţia rusă, laudă puterea ucrainenilor de a se adapta şi de a lupta împotriva invadatorilor ruşi, făcând referire la o aşa-zisă a treia fază a războiului în care trupele ucrainene încearcă să redobândescă teritoriul pierdut.

La finalul articolului, Valur Gunnarsson, un jurnalist islandez care se află la Kiev, a vorbit şi despre respectul pe care ucrainenii îl poartă ţărilor care au ajutat Ucraina de când Rusia a început războiul, ilustrând şi o poză cu o persoană care pare că foloseşte steagul Rusiei drept un covor de şters pantofii cu explicaţia "ucrainenii au găsit o nouă modalitate de a folosi steagul rusesc".

-----