Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP și Agerpres.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

"Când ultima linie de producţie va fi debranşată, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

"Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş", a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la Zaporojie, unde un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament cu o zi înainte.