Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabeeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1, au fost printre primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea.

Margarita SimonianFoto: Willvest News / Profimedia Images

Skabeeva, poreclită „păpușa de fier” a lui Putin, a scris simplu pe canalul său de Telegram că exploziile sunt „deja prea mult”, părând consternată de situație.

Olga Skabeeva este cea care a făcut înconjorul presei internaționale la sfârșitul lunii aprilie când, invitată în emisiunea lui Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că:

„(Occidentul) a declarat un război împotriva noastră. Ce mai așteptăm? Va trebui să desfășurăm o operațiune specială de demilitarizare a NATO”.

Peste o lună, ea a readus în discuție tema „demilitarizării NATO”, afirmând de data aceasta în emisiunea pe care ea însăși o prezintă la Rossiya-1 că „suntem forțați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întreaga NATO”.

Într-o altă emisiune a sa de la sfârșitul lunii mai, un deputat rus din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a propus răpirea unui ministru al Apărării din una dintre țările membre ale NATO și aducerea sa la Moscova pentru interogări cu privire la „ordinele” date de către Occident Kievului.

Propagandiștii ruși ignoră linia trasată de Ministerul Apărării

Margarita Simonian a reacționat și ea scurt la vestea bombardării Crimeii de către forțele armate ucrainene, întrebând „din nou. Unde ești tu linie roșie?”.

Este posibil ca aceasta să facă referire la o declarație făcută de președintele rus Vladimir Putin în luna noiembrie a anului trecut când acesta afirma că extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Rusia.

Deocamdată nu este clar dacă baza aeriană de la Novofedorivka a fost lovită cu atacuri lansate de sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite sau lansatoarele M270 sosite din Marea Britanie. Baza se află însă la mare distanță de linia frontului.

Însă în mod interesant, atât Skabaeva cât și Simonian par să ignore declarațiile oficiale ale Ministerului Apărării de la Moscova care susține că exploziile de la baza militară au fost cauzate de detonarea unor muniții de aviație.

Armata rusă a mai precizat că nu a avut loc niciun atac și că niciun echipament militar nu a fost avariat.

Urmărește ultimele evoluții din a 167-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.