Trei martori locali au declarat pentru Reuters că au auzit marți mai multe explozii puternice și au văzut fum negru ridicându-se din direcția unei baze aeriene militare rusești de la Novofedorivka, în vestul Crimeei.

HotNews.roFoto: Hotnews

18:49Principala cauză a exploziilor de la aerodromul militar ar fi încălcarea cerințelor de siguranță la incendiu, a declarat pentru TASS o sursă din cadrul ministerului rus al apărării.

Până în acest moment, Ucraina nu a comentat în vreun fel exploziile produse la baza militară a Rusiei din Peninsula Crimeea.

18:30O persoană a fost ucisă de o explozie produsă marți la bază aeriană militară, a anunțat pe rețelele de socializare șeful administrației ruse din Crimeea, Serghei Aksyonov, potrivit Reuters.

17:57Cinci persoane au fost rănite în urma exploziilor de la aerodromul militar, printre care și un copil, a declarat reporterilor șeful Ministerului Sănătății din Crimeea, Konstantin Skorupskyy, transmite TASS.

Patru dintre răniți au fost externați din spital după ce au primit tratament, în timp ce una dintre victime este supusă unei intervenții chirurgicale.

17:21Rob Lee, analistul militar de la Foreign Policy Research Institute, care studiază forțele armate ruse spune că în imaginile distribuite pe rețelele de socializare se pot vedea două explozii diferite care au avut loc simultan în zone separate.

17:11Asociația operatorilor de turism din Rusia a anunțat că explozia din Crimeea s-a produs departe de zona unde oamenii merg la plajă și nu s-au înregistrat victime sau răniți în rândul turiștilor, transmite TASS.

În ciuda conflictului, Crimeea a rămas o destinație de vacanță importantă pentru mulți ruși care continuă să se bucure de vară pe plajele sale, notează AFP.

17:02Autoritățile din regiunea Saki din Crimeea, unde se află baza militară, au anunțat evacuarea locuitorilor, potrivit TASS.

16:59Armata rusă a mai precizat că nu a avut loc niciun atac și că niciun echipament militar nu a fost avariat.

16:57Miniterul rus al apărării susține că exploziile de la baza militară au fost cauzate de detonarea unor muniții de aviație, potrivit RIA Novosti, citată de Reuters.

16:49Ministerul rus al apărării a anunțat marți că nu sunt victime după explozia de la baza aeriană militară de la Novofedorivka, transmite agenția rusă de presă RIA Novosti, preluată de Reuters.

16:43Viktoria Kazmirova, șef adjunct al administrației districtului Saki, a confirmat că au avut loc explozii, potrivit TASS.

"Aerodromul nostru explodează. Explozii la aerodrom. Aici toate ferestrele au fost sparte", a spus Kazmirova.

-----

Mai multe explozii au avut loc în apropiere de satul Novofedorovka din Crimeea, a declarat marți un consilier al primarului din Crimeea, Oleg Kryuchkov, pe canalul său Telegram, citat de agenția de presă rusă TASS.

Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite în decurs de un minut, au declarat doi martori pentru Reuters. Trei au fost deosebit de puternice.

Videoclipuri partajate pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, o coloană de fum în zonă.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, baza militară este folosită de Ministerul rus al Apărării. Aici există un complex de pregătire pentru teste la sol pentru a exersa decolarea și aterizarea aeronavelor de aviație navală.

Unul dintre cele doar două simulatoare de acest tip din Rusia, complexul este un aerodrom cu un teren de zbor din oțel sub forma unei punți de navă. Dimensiunile aerodromului sunt echivalente cu puntea de zbor a portavionului Amiral Kuznețov, notează TASS.

Timp de decenii, Rusia a închiriat de la Kiev portul naval Sevastopol, unde se află Flota sa din Marea Neagră, dar a anexat întreaga peninsulă de la Ucraina în 2014.

Peninsula Crimeea, care rămâne sub control rusesc, a fost scutită de bombardamentele intense și de luptele de artilerie care au avut loc în alte zone din estul și sudul Ucrainei de la 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate rusești să intre în Ucraina.